ANY EUROPEU DE L'ESPORT AL PIRINEU CATALÀ

Tret de sortida al Niu de l'Àliga de l’any Europeu de l’Esport al Pirineu Català

El Niu de l'Àliga al cim de la Tosa d’Alp ha acollit el tret de sortida de l’any Europeu de l’Esport al Pirineu Català amb una crida a reforçar la identitat històrica esportiva del territori.
tertulia-niu-aliga-pirineu-catala-comunitat-europea-esport-2023
photo_camera Tret de sortida de l’any europeu de l’esport al Pirineu català / F. Perearnau

Nominat com a Comunitat Europea de l’Esport 2023, el Pirineu Català ha fet avui l’acte inaugural al Niu de l’Àliga, al cim de la Tosa d’Alp. És el tret de sortida un cop el Parlament de la Unió Europea va entregar la bandera d’aquesta capitalitat amb la finalitat d’enfortir, unificar i donar una identitat pròpia a la seva cultura i projecció esportiva.

L’acte de presentació ha servit perquè les administracions, autoritats i esportistes hagin mostrat la voluntat de consolidar el Pirineu català com a motor de l’esport més identificat amb la muntanya, la natura i la sostenibilitat mediambiental des de la cooperació i l’entesa. Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà i president de Pirineu català comunitat europea de l’esport, ha explicat: “Tenim un territori extraordinari quant a equipaments, 3.763 en total, que significa l’11,7% de Catalunya amb només 175.000 habitants, dels quals més del 74% fem activitat física regular, per 59% a la resta, a més d’aportar a l’alta competició, a tots els nivells, més esportistes i clubs. També liderem amb el 33% els espais esportius del país. I podem créixer i anar més lluny si caminem plegats. Tenim un enorme potencial.”

L'alcalde d'Alp, Carles Adserà, ha destacat l’amplitud i idoneïtat del projecte. Pere Sust, com a president de la Fundació Catalana per a l’Esport, ha recordat el procés i la feina feta davant l’Associació de Ciutats Europees de l’Esport (ACES), organisme que atorga la denominació de vila, regió i comunitat Europea de l’esport.

Marc Pinsach, entrenador del Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya; Xavier Perpinyà, director de La Molina; Mati Heras, tècnica del Consell Esportiu de la Cerdanya; Silvia Puigarnau, directora de l’INEFC de la Seu d’Urgell; José Antonio Hermida, esportista olímpic en la modalitat de BTT i promotor d’esdeveniments esportius al Pirineu; David Vallvé, director del servei d’Esports de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell; Jaume Pueyo, esportista olímpic d’esquí de fons; Pere Porta, president Associació Esportiva SEDIS bàsquet Seu d’Urgell; Laura Penya, jugadora Associació Esportiva SEDIS bàsquet Seu d’Urgell; Xavier Travé, del Parc del Segre de la Seu d’Urgell; i Raúl Capdevila, esportista paralímpic deficient visual com a guia i organitzador d’esdeveniments esportius al Pirineu, han aportat al Niu de l’Àliga l'acabat d'estrenar esperit de caminar, més que mai plegats, a favor de potenciar el vessant esportiu del Pirineu Català.