MARXA NÒRDICA

Sergi Garcia i Lali Pagès campions de Catalunya de Marxa Nòrdica

Més d’un centenar de marxadors i marxadores han participat en la segona edició del Campionat de Catalunya de Marxa Nòrdica 2024, celebrat en el marc del Garmin Mountain Festival de la Vall de Boí
Marxà Nòrdica Barruera
photo_camera Sergi Garcia i Lali Pagès campions de Catalunya de Marxa Nòrdica celebrat a Barruera / FEEC

Més d’un centenar de marxadors i marxadores han participat en la segona edició del Campionat de Catalunya de Marxa Nòrdica 2024, celebrat en el marc del Garmin Mountain Festival. Aquest esdeveniment ha estat organitzat pel Centre Excursionista Alta Ribagorça i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

La competició s’ha desenvolupat principalment per pistes i camins amples, explorant l’espai natural del Salencar de Barruera, amb el riu Noguera de Tor com a protagonista destacat. Aquesta ubicació, situada al cor de la Vall de Boí, ha estat l’escenari perfecte per a aquesta segona edició del campionat.

Marxa nòrdica Barruera 2
Segona edició del Campionat de Catalunya de Marxa Nòrdica celebrat a Barruera / FEEC

El recorregut, de 10 quilòmetres en un circuit circular, constava de 7 voltes de 1,8 km cadascuna, amb un desnivell de 24 metres per volta, finalitzant al mateix punt de partida. El Campionat de Catalunya en la categoria infantil ha tingut un traçat de 5 km. Les pluges contínues durant tot el dia han fet que el circuit es trobés ple de fang, augmentant així la seva dificultat. Malgrat això, els marxadors i marxadores han destacat l’entorn espectacular de la cursa, envoltat de muntanyes. A més, tot i el fang i l’amenaça de pluja, han gaudit d’un recorregut tan verd i situat al cor de la Vall de Boí.

Triomf de Sergi Garcia i Lali Pagès

En la categoria masculina, Sergi Garcia (Ass. Esp. Nordic Walking Catalunya), gran favorit per revalidar el títol, ha complert amb les expectatives mantenint un ritme constant durant tot el recorregut. Jorge Bello (Ass. Esp. Nordic Walking Catalunya), tercer al campionat de 2023, ha seguit de prop a Garcia fins a la meitat de l’última volta, moment en què ha afluixat per assegurar-se la segona posició sense penalitzacions. Daniel Vaqués ha aconseguit la tercera posició després d’una intensa lluita amb Josep Romero, qui ha mantingut la tercera posició durant gran part del recorregut. Garcia i Bello, ambdós del mateix club d’entrenament el Ben d’hora es van abraçar emotivament a la meta. Garcia va compartir la compleixitat del recorregut en el que els peus s’enganxaven al fang pero tot i així prefint el terreny de muntanya que córrer en una pista asfaltada.

Marxa nòrdica Barruera 3
Segona edició del Campionat de Catalunya de Marxa Nòrdica celebrat a Barruera / FEEC

En la categoria femenina, la competició ha estat plena de sorpreses fins al final. Isabel Garcia, campiona el 2023, que havia dominat la cursa amb solvència, ha estat desqualificada després de rebre una targeta vermella. Això ha permès a Lali Pagès (Ass. Esp. Nordic Walking Catalunya), que anava segona i va ser subcampiona el 2023, pujar al primer calaix del podi amb un temps de 1h10:32. Maribel Cerdà (Centre Excursionista Sitges) ha estat segona, i Gemma Robert (Ass. Esp. Nordic Walking Catalunya) ha ocupat la tercera posició. A meta Lali Pagès va posar en valor la bellesa del circuit, que tot i les voltes no se li va fer gens monòton i també el plus de complexitat per l’acumulació de fang en algunes zones.

Marxa nòrdica Barruera 4
Segona edició del Campionat de Catalunya de Marxa Nòrdica celebrat a Barruera / FEEC

Un cop més, la prova ha estat inclusiva amb un únic corredor de la categoria B2 que ha completat el circuit acompanyat del seu guia.

La marxa nòrdica de competició és un esport molt tècnic. Per realitzar correctament els moviments que exigeix el reglament, cal tenir una bona condició física i haver treballat prèviament la posició. Aquesta disciplina consisteix a caminar amb dos bastons especialment dissenyats per a aquesta activitat, amb l’objectiu de vetllar per la correcta execució de la tècnica.