Risc d’allaus al Pirineu

S’han acumulat entre 50 i 80 centímetres de neu nova per sobre els 2.300 metres, al Ter-Freser, al Vessant Nord del Cadí-Moixeró i a la Ribagorçana-Vall Fosca.

Un operari observa les tasques de retirada de la neu de la carretera que ha arrossegat una allau el 7 de febrer del 2017. (horitzontal)
photo_camera Una allau del passat 7 de febrer del 2017.

Protecció Civil de la Generalitat ha advertit del risc d’allaus fort, del nivell 4 sobre 5, al Ter Freser, Vessant Nord del Cadí-Moixeró i a la Ribagorçana-Vall Fosca, segons el darrer Butlletí de Perill d’Allaus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i ha demanat que s’extremin les precaucions en les activitats de muntanya. Per aquest motiu, ha activat la prealerta del Pla Especial d’Emergències per Allaus a Catalunya (Allaucat).

Amb les nevades dels darrers dies, s’han acumulat entre 50 i 80 centímetres de neu nova sobre els 2.300 metres en aquests tres punts. El vent de sud i est fins ahir a la tarda ha format plaques de neu ventada en orientacions nord i oest. Està previst que les nevades segueixin caient avui i es puguin allargar fins dimecres.

D’altra banda, es poden produir caigudes d’allaus naturals de neu recent humida a qualsevol orientació que podran assolir la mida 3, suficient per enterrar un grup de gent. A més, es podran desencadenar plaques de neu ventada de mida 4, suficients per produir destrosses a la massa forestal o a infraestructures i arribar al fons d’una vall en orientacions nord i oest, especialment als les canals del Cadí-Moixeró i a la capçalera del Ter.

comentaris