ESQUÍ ESCOLAR

El programa Esport Blanc Escolar ja està en marxa al Pirineu amb prop de 2.500 alumnes de 60 centres educatius

Totes les escoles públiques i concertades ja formen part de l'activitat, que acosta els esports d'hivern a alumnat

Pla general d'un grup d'alumnes rebent una classe d'esquí a Vall de Núria durant el gener del 2019. (horitzontal)
photo_camera Pla general d'un grup d'alumnes rebent, aquest gener, una classe d'esquí a Vall de Núria/Esport Blanc Escolar

El programa Esport Blanc Escolar (EBE) de promoció dels esports d'hivern entre els més petits, arriba a la sisena edició. Enguany, l'activitat continua creixent en practicants i un total de 2.481 alumnes (1.337 de 3r i 1.144 de 4t de primària) de 60 centres educatius (13 ZER's, 37 escoles públiques i 10 de concertades) de 9 comarques en formaran part. D'aquesta manera el programa arriba a totes les escoles públiques i concertades del Pirineu català. El curs passat, hi van prendre part 2.085 alumnes de 50 centres.

Emmarcat en el Pla Estratègic d'Esports d'Hivern de Catalunya, el programa Esport Blanc Escolar té l'objectiu d'impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d'hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil de 3r i 4t de primària, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L'altra finalitat és educar mitjançant l'esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d'ensenyament i dels tècnics d'esport.

L'activitat, que va néixer el curs 2013-14, consta de 8 sessions, que es realitzen durant el segon trimestre del curs escolar, està integrada al programa d'educació física i es realitza en horari lectiu. Les 8 sessions es divideixen en 3 d'esquí nòrdic, 3 d'esquí alpí i 2 de surf de neu. En algun cas, com a la comarca del Berguedà, alguns centres tenen la possibilitat de compactar algunes sessions per tal d'evitar que s'inverteixi més temps en el desplaçament que en l'activitat.

La Graduació de Neu, premiada per la FIS

D'altra banda, i per segon any consecutiu, se celebrarà la jornada de Graduació de Neu, on els joves esportistes de 4t de primària que finalitzen la seva participació al programa posaran en pràctica el que han après durant els 2 cursos en una trobada lúdico-competitiva.

Pel que fa a aquesta trobada de cloenda, si l'any passat es va celebrar primer a La Molina i després a Baqueira Beret, aquest curs es podrien realitzar més jornades en alguna altra estació pirinenca. Cal destacar que la Graduació de Neu ha estat reconeguda per la Federació Internacional d'Esquí (FIS) a través dels SnowKidz Award, en els quals ha acabat classificada en quarta posició com a premi a la tasca de foment dels esports d'hivern entre la canalla.