ESQUÍ DE FONS

Les estacions d’esquí nòrdic resisteixen a la meteorologia

Tot i les difícils condicions patides per totes les estacions d’esquí nòrdic a Catalunya, es pot afirmar que estem davant de la tercera millor temporada dels darrers 14 anys.

Tuixent-La Vansa
photo_camera Estació de Tuixent-La Vansa aquest hivern/tuixentlavansa

Sens dubte, que la temporada d’hivern 2018-19 s’ha viscut com una mena de muntanya russa on hi ha faltat neu i fred no és només una sensació. Les xifres extretes a posteriori així ho avalen. Ara bé, tot i les difícils condicions patides per totes les estacions d’esquí nòrdic a Catalunya, es pot afirmar que estem davant de la tercera millor temporada dels darrers 14 anys.

Com constaten les dades recollides per Tot Nòrdic, han visitat les nostres estacions un total de 62.362 usuaris o, el que és el mateix, un 18% menys que la passada temporada. Però val la pena radiografiar les dades més destacades del balanç final per tenir-ne una millor perspectiva.

La mitjana de dies oberts, cap enrere

En concret, la mitjana ha estat de 61 dies oberts, dada lleugerament inferior a la temporada 2015-16 (62 dies). Totes les estacions disminueixen xifres, algunes amb fins a 78 dies menys d’obertura respecte a la temporada passada, i només Tuixent-La Vansa és capaç de millorar els seus registres històrics (154 dies).

Els forfets de temporada guanyen adeptes

A causa dels alt i baixos de la temporada, la venda general de forfets cau respecte a les dues últimes temporades. Les estacions capdavanteres són Tuixent, Lles de Cerdanya i Guils Fontanera. Ara bé, és interessant observar la tendència a l’alça dels forfets de temporada, que augmenten la seva venda en un 50% respecte a l’hivern passat (en concret 1409).

Un ampli perfil de visitant

Resulta també interessant observar que la tipologia de client que visita les estacions nòrdiques a Catalunya queda molt igualada. Percentualment l’esquiador de dia i el de temporada són els més nombrosos amb un 27%, mentre que els escolars en són un 24% i els practicants de raquetes un 22%. Cal destacar sobretot l’evolució dels grups escolars, que augmenta en un 28% respecte a la 2017-18.

Tuixent-La Vansa trenca el seu sostre

L’estació de Tuixent-La Vansa està d’enhorabona després d’una temporada complexa que ha sabut aprofitar per millorar tots els seus registres. Senzillament, parlem de la millor temporada de la història de l’estació. En 154 dies oberts (per 111 de la temporada passada) ha rebut més de 28.000 visitants, un rècord absolut. I s’han gairebé triplicat els forfets de temporada venuts.

Un èxit que s’explica per diverses raons, com destaca el seu director, Albert Nadal. “Vam fer l’esforç d’obrir l’1 de novembre, després de les primeres nevades, i a partir d’aquí vam intentar cuidar la neu cada dia així com oferir els millors serveis, condicions i comoditats a tots els clients. Ha estat una temporada excepcional”.

Aquest és el camí a seguir tot i que Nadal ja mira més enllà i “per a la temporada vinent tenim previst oferir un circuit de neu artificial que ens asseguri quan faltin precipitacions, sobretot en les parts baixes”.