COPA DEL MÓN D'ESQUÍ DE MUNTANYA

La Copa del Món d'Esquí de Muntanya a Boí Taüll preveu 350 acreditacions i participants de 30 països

FGC afirma que l'èxit està "assegurat" i destaca que la competició serà "una prova de foc" de cara als JJOO del 2026
Copa del Món Skimo Boí Taüll 2
photo_camera Imatge de la celebració dels ISMF Skimo World Championships 2023 a Boí Taüll / Liquen Studio

La Copa del Món d'Esquí de Muntanya a Boí Taüll, que se celebrarà els dies 27 i 28 de gener, preveu unes 350 acreditacions i participants d'una trentena de països. Actualment, comprèn uns 200 participants, entre esportistes i tècnics, de 27 països. El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra, ha assegurat aquest dimarts que l'èxit de la competició està "assegurat" després que l'estació de l'Alta Ribagorça torni a acollir la Copa per segon any consecutiu. "Ja podem dir amb seguretat que Boí Taüll és referent mundial en l'esquí de muntanya", ha apuntat en la presentació de la prova.

skimo boí taüll Oriol Bosch
Practicants d'esquí de muntanya a l'estació ribagorçana de Boí Taüll / Oriol Bosch

Segarra també ha assenyalat que enguany la competició serà "una prova de foc" per als atletes catalans de cara als JJOO del 2026 a Milà-Cortina, que donaran cabuda a l'esquí de muntanya. De fet, les dues competicions que es disputaran a Boí Taüll seran les que el COI ha decidit que formin part dels JJOO: Esprint i Relleus Mixtos.
Concretament, Boí Taüll acollirà dues proves de la Copa del Món d'Esquí de Muntanya de la ISMF, organitzada, homologada i recolzada per la Federació Internacional d'Esquí de Muntanya (ISMF).

Anna Caula i Toni Segarra
Anna Caula i Toni Segarra durant la presentació de la Copa del Món d'Esquí de Muntanya a Boí Taüll / Blanca Blay

Així, l'estació catalana es convertirà el 27 i 28 de gener en seu oficial les provés d'Esprint i Relleus Mixtos, després d'haver estat la seu dels mundials d'esquí de muntanya el febrer i març de 2023 amb gran èxit internacional. El format d'aquesta copa del món, a diferència dels mundials, aposta per les dues modalitats que seran presents als Jocs Olímpics de Milà-Cortina 2026: Esprint i Relleus Mixtes. L'esprint es disputarà pràcticament sense modificacions en relació al format actual i, conservant el format dels mundials de l'any passat, els relleus de dos competidors seran mixtes.

FGC augura un gran èxit

Durant la presentació de les proves, Toni Segarra ha apuntat que és una mostra del compromís de FGC per apostar per l'activitat i la promoció de les comarques del Pirineu. "La promoció del turisme sostenible, el foment de l'esport i el coneixement de la natura són part de la missió de FGC", ha dit en relació a les sis estacions de muntanya que FGC té, entre elles la de Boí Taüll.

Després del campionat de l'any passat, Segarra s'ha mostrat convençut que l'estació ribagorçana és ja un referent mundial en l'esquí de muntanya i ha augurat que la competició de finals de gener serà un gran èxit. El president ho ha vinculat a diverses circumstàncies, com l'entorn "extraordinari" del Pirineu, el patrimoni cultural, històric i artístic de la Vall de Boí i les instal·lacions "de primer nivell" així com el compromís de l'estació i l'entesa amb les administracions locals i el teixit turístic.

Anna Caula i Toni Segarra 2
Foto de grup de la presentació de la Copa del Món d'Esquí de Muntanya de Boí Taüll / Blanca Blay

Sobre les xifres, ha indicat que esperen unes 350 acreditacions entre atletes, entrenadors o tècnics i compten que hi haurà gairebé una trentena de països. "Tindrà una repercussió a nivell internacional molt potent", ha comentat.

Per la seva banda, la secretària general de l'Esport, Anna Caula, ha fet valdre que Catalunya "també és un país de neu" i ha afegit que esdeveniments com aquest no són un "punt i final" sinó que quan acaben Catalunya és "més potent". Caula també ha reivindicat la formació i la implicació dels infants en l'esport blanc, posant al centre polítiques per fomentar-ho i per assegurar que l'esport és també una eina de "dinamisme".

A més, ha assegurat, el Govern aposta "fermament" per créixer en aquest sentit i tenir professionals d'alt nivell qualitatiu per poder "explotar" el territori, no només a l'hivern, sinó de manera que siguin "espais de natura 360 graus".

Preguntat pels Jocs Olímpics d'Hivern, Segarra ha assenyalat que l'aposta de FGC passa per "diversificar i desestacionalitzar", amb JJOO o sense. "Nosaltres continuem endavant amb tota la passió i tota la inversió per continuar sent referent d'esport, però també motor econòmic", ha expressat. Així, ha conclòs, amb més o menys "dificultats" i amb més o menys neu, l'aposta és pel model d'estacions de muntanya, un model "d'èxit i molt beneficiós per al país". Amb tot, ha admès que cal treballar per millorar-lo i perquè sigui també més sostenible.