Comença la Cadí Circuit Fer i presenten l'Escanyabocs 2015

Aquest cap de setmana arrenca una nova edició del Cadí Circuit Fer, la lliga de curses de muntanya de l'Alt Urgell. La primera cita és la Vertical Quiri, organitzada per la Unió Excursionista Urgellenca, qu es disputarà aquest diumenge al matí a Noves de Segre.

cursa trail
photo_camera Una de les trails de l'Escanyabocs.

Enguany la cursa es disputarà en horari de matí, per la qual cosa estarà precedida per una caminada popular, a les 9. Més tard, a 2/4 d'11, començarà la cursa vertical, de 4,5 quilòmetres i amb un desnivell positiu de 850 metres.

Una altra novetat d'enguany és la 'Petit Quiri', una curs per a joves corredors d'entre 8 i 12 anys. Tot plegat accabarà amb una botifarrada i el lliurament de premis al bell mig de Noves de Segre.

Les inscripcions encara estan obertes al web www.verticalquiri.com. Costen 12 euros, un preu que inclou els habituallaments i la botifarrada. A més a més, enguany s'obsequia els 200 primers inscrits amb una samarreta tècnica de la cursa.

El Sant Quiri és una muntanya molt vistosa des de tota la vall de l’Urgellet, ja que retalla l’horitzó mirant cap al sud-oest, amb una capritxosa forma piramidal i una ermita al cim. És un magnífic mirador del Pirineu des del Puigmal fins al Montsant de Pallars, passant pel Pedraforca, el Cadí o bé la plana de l’Urgellet.

Escanyabocs 2015

D'altra banda, aquest dimecres s'ha presentat l'Escanyabocs que es proposa l'objectiu de consolidar la xifra d'un miler de participants que ha marcat les darreres edicions. Així ho han explicat, en la presentació de l'esdeveniment, el tinent d'alcalde d'Esports de l'Ajuntament de la Seu, Lluís Biosca, i del director del Servei d'Esports del Consistori urgellenc, David Vallvé, acompanyats per Ferran Pubill, president del CEFUC, un dels clubs esportius que s'impliquen en l'organització.

Les proves es disputaran la setmana vinent, els dies 16 i 17 de maig. Lluís Biosca ha remarcat la "singularitat" d'aquesta prova esportiva que ve donada pels paisatges naturals per on transcorren totes les diferents modalitats que s'hi celebren. Biosca també ha agraït la col·laboració tècnica de la UEU, el CEFUC, Club Xinoxano Orientació, Gall Negre i, com a novetat, l'Associació Cultural i Esportiva Bombers Seu, vinculada a l'esportista bellverenca Emma Roca. També es compta amb el suport tècnic de la firma urgellenca de roba esportiva Grifone, que hi participa des de la primera edició.

D'entre les novetats que presenta l'Escanyabocs 2015 s'ha destacat que la caminada de marxa nòrdica, prova programada per diumenge 17 de maig, proposa un recorregut amb tres alternatives de distància i desnivell "per tal que els participants puguin triar la que millor s'adaptin”, ha explicat Ferran Pubill. La primera opció va del Parc del Segre a la Farga de Moles (12 quilòmetres) amb tornada a la Seu en autobús. El segon recorregut, de 13 quilòmetres, va de la Farga de Moles a la Seu, tot passant per Arcavell i Calbinyà. Els que optin per aquest recorregut se’ls traslladarà des del Parc del Segre al punt de sortida també en autobús. La darrera alternativa és enllaçar tots dos circuits per fer un recorregut de 25 quilòmetres amb sortida i arribada al Parc Olímpic.

Una altra novetat és la prova d'orientació que tindrà lloc dissabte 16 de maig al Parc del Segre. En aquesta edició presenta tres curses, dues d'elles puntuables per a la Copa Catalana de Rogaines. A les 4 de la tarda començarà la Rogaine llarga, de 6 hores (Copa Catalana) amb l'estrena d’un nou mapa de la zona de la Bastida, Nabiners i la Freita. A les 7 de la tarda es farà la Rogaine curta, de 3 hores (Copa Catalana), en el mateix espai que la cursa llarga. I a les 8 del vespre hi haurà la tradicional cursa urbana i nocturna fins a Castellciutat.

L'Escanyabocs també aprofitarà per primera vegada el nou rocòdrom del Parc del Segre. Serà en la prova del raid d'aventura, que organitza Bombers Seu, amb una prova d'escalada.

Escanyabocs de Ferro

Amb la idea que l'Escanyabocs representi un repte global, es manté el repte Escanyabocs de Ferro com a única prova realment competitiva. Es pretén "potenciar aquesta figura convertint-la en un repte de primer ordre, a l’abast dels atletes més preparats, però obert també als que busquen només superar-se a si mateixos i ampliar el seu horitzó competitiu”, ha explicat David Vallvé.

L'Escanyabocs de Ferro és una classificació combinada que determina els atletes més complets, ja que premia la participació en les quatre proves i atorga punts en funció de la classificació obtinguda en cadascuna d'elles, tant en categoria masculina com femenina. També hi ha l'Escanyabocs de Ferro júnior, per a nois i noies de 14 a 18 anys. Els participants hauran de completar les proves de trail running, raid d’aventura, orientació rogaine 3 hores i BTT. Un repte del més alt nivell que suposarà un esforç d’entre 11 i 15 hores de competició entre els dos dies.

També es podrà competir en l’Escanyabocs de Ferro participant en els recorreguts curts del trail running i la BTT i en l’orientació nocturna, sumant només un percentatge de punts en aquestes proves.

Mini Escanyabocs

En col·laboració amb el Consell Esportiu de l’Alt Urgell i la Unió Excursionista Urgellenca se celebrarà la primera edició del Mini Escanyabocs, una competició inspirada en l’Escanyabocs adreçada a nens i nenes de 8 a 13 anys. Tindrà lloc dissabte i constarà de tres proves: una cursa de trail de 2,5 quilòmetres i 260 metres de desnivell (9.30 h) una orientació a peu de 45 minuts de durada i pels voltants del Parc del Segre, a les 12 del migdia; i una cursa en BTT en un circuit a l’Horta del Valira, a un quart de 5 de la tarda.

Inscripcions

Les inscripcions cal formalitzar-les al web www.escanyabocs.com fins al dijous 14 de maig. Tanmateix, també s'acceptaran inscripcions el mateix dia de la prova sempre que hi hagi places disponibles, amb un increment sobre el cost inicial.

La inscripció a una prova té un cost de 20 euros i, cada prova addicional té un cost de 5 euros. Hi poden participar les persones majors de 14 anys. Val a dir que els participants que ho desitgin podran adquirir la samarreta oficial de l’Escanyabocs, una samarreta tècnica de Grifone d’alta qualitat amb la inscripció i per només 5 euros.

La inscripció al Mini Escanyabocs costa 5 euros.