CURSES PER MUNTANYA

El circuit FER arriba a la 15a edició amb 13 curses i la incorporació de rutes guiades

A l'acte de presentació hi ha intervingut Josefina Lladós, presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell; Eva Fiter, directora de l'IDAPA; Carlos Guàrdia, president de la Unió Excursionista Urgellenca (UEU), i Marc Segarra, vocal de la secció de muntanya de la mateixa entitat.
circuit fer presentació 2024 3
photo_camera ​ Presentació de la 15a edició del Circuit Fer de curses de muntanya / @CircuitFer

El Circuit FER, la iniciativa que engloba curses de muntanya de caire popular  arreu de la comarca de l’Alt Urgell amb ramificacions a la banda cerdana del  Baridà i a la parròquia andorrana de Sant Julià de Lòria, arriba aquest any 2024  a la quinzena edició amb una programació més completa que mai i amb  novetats destacades. 

Aquest dimarts els responsables de la Unió Excursionista Urgellenca han presentat al Consell Comarcal de l’Alt Urgell el calendari de les curses, que ja  comencen el proper 9 de març amb l’Embarrancada de Coll de Nargó, cita que  es reincorpora de nou a la competició, i que culminaran amb la Transfronterera  el 27 d’octubre. Entremig hi haurà la Volta a Peramola (30 de març), la Marató  del Boumort (13 d’abril), la Berén-Sant Quiri (27 d’abril), l’Escanyabocs (18 de  maig), l’Arruix&Vol (1 de juny), la Trobada d’Aristot (4 d’agost), la Vertical Prat  (31 d’agost), la Radikal Estana (8 de setembre), la Vertical Urgellet (22 de  setembre), i la Foranca (6 d’octubre). A les 12 curses que formen part del circuit  competitiu s’hi afegeix una cursa amiga, la Cursa del Pla, el 10 d’agost. 

circuit fer presentació 2024 1
Josefina Lladós intervenint en l'acte de presentació Circuit Fer de curses de muntanya / @CircuitFer

Una de les novetats del Circuit Fer d’aquest any és que les Rutes Guiades  promogudes des de l’àrea de Turisme del Consell Comarcal s’encaixen a la  xarxa del circuit, de manera que en nou de les 13 curses hi haurà la possibilitat  de fer la ruta a peu i en companyia d’un guia especialitzat. Tal com ha destacat  la presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, “el Circuit Fer és un actiu  fonamental de la nostra comarca perquè posa de relleu un dels nostres grans  potencials, el senderisme, i no només en la seva part purament esportiva sinó  també pel que aporta de coneixement i promoció d’un patrimoni únic, per la  implicació que hi tenen els mateixos veïns dels pobles on es fan les curses, i  per la repercussió econòmica i també social que les curses comporten a tots  nivells”. Per part d’IDAPA, la seva directora, Eva Fiter, ha remarcat iniciatives  com el Circuit Fer són “vitals per un territori com l’Alt Pirineu i l’Aran” i n’ha  destacat el seu caràcter únic “per ser l’única cursa que té lloc en diversos  pobles” i la valorització dels guies de muntanya. 

circuit fer presentació 2024 4
Presentació de la 15a edició del Circuit Fer de curses de muntanya / CCAU

En nom de la Unió Excursionista Urgellenca, Carlos Guàrdia i Marc Segarra  han subratllat el caràcter popular que defineix totes les curses. “Som un  esdeveniment singular, a escala altpirinenca segur i a la resta de país hi ha  poques iniciatives similars a la nostra; no concentrem 700 persones en una  única prova, ni és el nostre objectiu ni tenim capacitat de gestionar-ho, i som  conscients dels nuclis de població on tenen lloc les curses. L’èxit del Circuit Fer  és una qüestió d’equilibri entre allò que oferim i allò que podem gestionar, “ ha  dit Guàrdia. Segarra ha detallat els aspectes més tècnics de les curses,  recalcant la cada cop més gran participació femenina i la gran acollida del  Circuit Fer Petit, i ha avançat una altra de les novetats d’aquest any, que serà  la possibilitat de crear equips també en la categoria dels petits.  

circuit fer presentació 2024 2

El Circuit Fer compta amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Urgell,  de l’IDAPA i de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, a més del patrocini de diverses  empreses de la comarca (Cadí, PEUSA, Taurus, EnduranceLab, Tot Nòrdic,  Parc Olímpic del Segre, Banys de Sant Vicenç, CE Esquitx, Semic i X-pirience).