El Grup de Treball sobre el Codi de Bones Pràctiques en l’organització i celebració de curses per muntanya, que va donar el tret de sortida el passat mes de novembre i que durant la primera quinzena de març ha celebrat la segona sessió de treball, es presenta com el primer espai de discussió pluridisciplinari que aglutina els principals agents del territori. Per tant, es compta amb l’opinió i l’experiència de diferents especialistes en la matèria així com de representants de la propietat forestal, d’entitats excursionistes, dels respectius òrgans de govern competents, de responsables tècnics d’espais naturals protegits, de l’administració local i provincial, i de responsables en models d’experiències en organització de curses per muntanya.
L’objectiu d’aquest grup és consensuar un codi de bones pràctiques per a l’ús sostenible, segur i responsable de les curses per muntanya que permeti garantir un desenvolupament adequat, respectuós i coherent d’activitats esportives celebrades en entorns naturals i rurals, i que, al mateix temps, influeixi en una major responsabilitat individual en l’ús social del gaudi del medi ambient. També ha de servir per prevenir possibles conflictes i per promoure els valors socioculturals i ambientals, així com els beneficis pel territori.
La primera sessió del Grup de Treball es va celebrar l’11 de novembre, coincidint en l’època de finalització de la majoria de calendaris de competició, i la segona sessió va tenir lloc el 8 de març, amb la intenció de poder assajar un primer cas pilot durant la primavera-estiu del 2016.
Aquest treball sorgeix de la iniciativa de la Fundació del Món Rural i la col·laboració del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, la Direcció General de Polítiques Ambientals i el Centre de la Propietat Forestal, arran de la jornada que van organitzar a Solsona el 21 de maig de 2014, on van assistir diferents especialistes com ara representants de la propietat forestal, d’entitats excursionistes, de l’administració, així com de casos d’organització de curses, de periodistes, d’atletes i excursionistes. Una de les principals conclusions (vegis http://www.fmr.cat/sites/
Llista d'entitats que conformen el grup de treball: Direcció General de Polítiques Ambientals; Centre Tecnològic Forestal de Catalunya; Centre de la Propietat Forestal; Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya); Direcció General de Protecció Civil; Direcció General de Forests; Cos d’Agents Rurals; Consorci Forestal de Catalunya; Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC); Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC); Associació d’Entitats Locals Propietàries Forestals de Catalunya (ELFOCAT); Federació de Municipis de Catalunya; Associació Catalana de Municipis (ACM); Diputació de Barcelona; Diputació de Girona; INEFC Lleida; Pangea Attitude S.L.; Klassmark; Romànic Extrem Vall de Bianya; Fundació del Món Rural.
Contactes:
Marc Costa. Tècnic de la Fundació del Món Rural: [email protected]
Eduard Plana. Cap de l’Àrea de Política Forestal i Governança Ambiental del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya: [email protected]