CURSES PER MUNTANYA

La Rialp Matxicots obre inscripcions el 8 d'abril per a la seva 14ª edició

Organitzada per l’Ajuntament de Rialp, amb el suport d'un gran nombre de voluntaris, tindrà lloc el cap de setmana del 14 i 15 de setembre.
Rialp Matxicots Pep_Corriols_de_Llum 1
photo_camera Rialp Matxicots 2023 / Pep_Corriols_de_Llum

El dia 8 d’abril arrencarà la 14ª edició de la cursa de muntanya Rialp Matxicots amb l’obertura d’inscripcions, prova que es realitzarà a la localitat ilerdenca de Rialp els propers 14 i 15 de setembre.

Les inscripcions estaran obertes fins esgotar els dorsals (o data límit 15 d’agost). Només 750 afortunats entre totes les modalitats podran gaudir aquest 2023 d’una nova edició d’aquesta prova tan carismàtica, reconeguda de nou en 2023 com “Millor cursa ultra a Catalunya” pels usuaris del portal Ultres Catalunya, repetint el reconeixement atorgat els anys 2022, 2021, 2018 i 2015. Com a novetat del procés d'inscripcions, del 8 al 15 d’abril tindran accés preferent a preu reduït els i les participants en alguna de les edicions anteriors de la cursa. Serà a partir del 16 d’abril quan les inscripcions que queden disponibles estaran a disposició del públic en general,

Rialp Matxicots és un repte esportiu a la muntanya però també és un projecte de difusió turística del municipi de Rialp i la comarca del Pallars Sobirà, deixant constància en totes i cadascuna de les activitats que s’organitzen l’estima, cura i preservació del medi per on es mou, en primer lloc per a nosaltres mateixos i d’altra banda per a les generacions futures que el continúen impulsant. Cal recordar que la Rialp Matxicots recorre paratges d’alt valor natural i paisatgístic a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Rialp Matxicots, passió pel trail d’alta muntanya

Aquesta edició comptarà amb tres modalitats: la prova reina, la Trail, de 50 km i 4.500 m. de desnivell positiu; la Mitja de 21 km i 1.500 m. de desnivell positiu; i la modalitat Popular de 10 km i 700 m. de desnivell positiu. De nou s’integrarà la Rialp Matxicots, un esdeveniment per a infants de 3 a 16 anys que arriba a la seva 11ª edició i que té caràcter solidari, amb distàncies de 5 km, 3,5 km i 1,5 km en uns recorreguts per muntanya al voltant de Rialp.

Rialp Matxicots Helena Santacana
Rialp Matxicots 2023 / Helena Santacana

La Rialp Matxicots, organitzada per l’Ajuntament de Rialp amb el suport de diferents col·laboradors i un gran nombre de voluntaris tindrà lloc a Rialp el cap de setmana del 14 i 15 de setembre de 2024. Com ja és habitual, el centre de la cursa serà a Rialp i comptarà com sempre amb la complicitat dels pobles del municipi de Rialp i de tota la Vall d’Àssua.

Aquesta nova edició tindrà de nou l’objectiu de seguir sent una de les curses més estimades a Catalunya, tal i com ho corrobora els reconeixements que durant la seves 13 edicions ha anat assolint gràcies al tracte al corredor d’un poble i vall bolcats al 200% amb la cursa (veure llistat de reconeixements que ha rebut la Rialp Matxicots).

Edició 2024

Per una banda, el dissabte dia 14 de setembre la prova reina d’aquest 2024 serà de nou la Trail de 50 km i 4.500m positius on s’assoleixen quatre cims de la Vall d'Àssua, tres dels quals superen els 2.800 metres d’alçada (Montsent de Pallars, Montorroio i Les Picardes). El mateix dissabte es durà a terme la Mitja marató de 21 km i 1.500m positius, amb un recorregut íntegre pels pobles i racons de la Vall d'Àssua amb la Serra de Posa com a pas més alt a més de 1.500 m. d’alçada. Finalment, el mateix dissabte es durà a terme la modalitat Popular de 10 km i 700 m positius, que seguirà com a prova competitiva.

Rialp MATXICOTS@TONI_GRASES
Rialp Matxicots 2023 / @TONI_GRASES

El diumenge 15 de setembre serà el torn dels més petits i no tan petits amb la Rialp Matxixics, una cursa per infants de 3 a 16 anys que arriba a la seva 11ª edició. La Rialp Matxixics és una de les primeres curses infantils de muntanya a Catalunya i que té un caràcter solidari amb el Banc d’Aliments del Pallars Sobirà (inscripció gratuïta a canvi d’una aportació d’aliments el dia de la cursa).

Durant tot el cap de setmana, i obert a tots els participants i acompanyants, hi haurà un programa paral·lel d’activitats de promoció de les activitats turístiques i econòmiques del nostre municipi i comarca.

Així doncs, la Rialp Matxicots fa una aposta clara per un cap de setmana ple d’esport, muntanya i activitats per gaudir amb amics i/o família on tothom tindrà cabuda.

La Rialp Matxicots serà qualificadora per al UTMB Index. Així prop de 3.000 persones podran gaudir d’un nou cap de setmana al cor del Pirineu de Lleida, el que suposarà, un any més un gran impacte econòmic, social i de difusió per al municipi i la comarca.