CICLISME

Prop de 2.000 corredors, protagonistes de la 43a edició de la Marxa Ciclista 3 Nacions de Puigcerdà

Amb sortida i arribada a Puigcerdà, la històrica marxa ha recorregut un any més els Pirineus travessant les fronteres amb Andorra i França i superant el Port d'Envalira.
Marxa 3 nacions 2023 2
photo_camera Sortida de la 43a edició de la Marxa Ciclista 3 Nacions de Puigcerdà / puigcerda.cat

Aquest dissabte 10 de juny s'ha celebrat la 43a edició de la Marxa Ciclista 3 Nacions, una de les cites més clàssiques i mítiques del calendari cicloturista català i que enguany ha aplegat més de 1.930 participants. Creada el 1979, la marxa és referent dins aquest àmbit, però alhora busca una renovació constant i amb José Antonio Hermida al capdavant del projecte aposta per una organització i un model de gestió que aporten un valor afegit a la Marxa.

La Marxa 3 Nacions by BWT és l'única al món que traspassa tres països i els dona un toc distintiu a cada un d'ells. Amb sortida i arribada a Puigcerdà, la marxa recórre els Pirineus creuant les fronteres amb Andorra França i passa per ports mítics i coneguts com és el Port d’Envalira, a 2.407 metres, sent el pas de muntanya asfaltat més alt d’Europa. En total, els corredors i corredores han afrontat 140 quilòmetres amb més de 2.400 metres de desnivell positiu i passant per ports de muntanya icònics del ciclisme mundial.

José Antonio Hermida Puigcerdà
José Antonio Hermida és al capdavant del projecte de la Marxa Ciclista 3 Nacions / puigcerda.cat

Entre les novetats d'enguany, destaca que, de la mà de LUMINOX, durant el pas de la carrera s'han il·luminat els tres túnels a través dels quals han passat els participants: el túnel de Lles, el túnel de Sant Martí dels Castells i el túnel de Torres d’Alàs. En total, 450 metres de túnels que per primera vegada s'han il·luminat per fer més segur el pas dels ciclistes.

En aquesta edició hi han hagut participants de fins a 15 nacionalitats diferents sent Espanya, França i Andorra les més nombroses però seguides de Qatar, Països Baixos, Alemanya o Bèlgica com a altres nacionalitats presents. A més, a nivell de participació, la franja d'edat més nombrosa ha estat d'entre 35-44 anys (31%), seguida de 45-54 any (28%), sent la participació masculina d'un 92% i un 7% la femenina, amb un total de 138 noies.

Marxa 3 nacions 2023
Sortida de la 43a edició de la Marxa Ciclista 3 Nacions de Puigcerdà / puigcerda.cat

A més de José Antonio Hermida, que és la cara visible de la Marxa, també l'han acompanyat ciclistes i ex ciclistes reconeguts com Oliver Avilés, Joaquim (Purito) Rodríguez o Noel Ruiz, i d'altres esportistes professionals que practiquen el ciclisme com els dakarians Armand Monleón i Carlos Checa, a més d'haver estar pilot de motociclisme, el pilot de Moto 2 el qatarí Mashel Alnaimi, i d'altres cares com Eder Sarabia, o Aina Capell. Tots ells, s'han sumat als ciclistes que han conformat la 3 Nacions i que la fan gran any rere any.