La Vila del Llibre de la Pobla de Segur arrenca amb un festival d'experiències literàries

Com a continuació de la Diada de Sant Jordi, aquest 28 i 29 d’abril la Vila del Llibre de la Pobla de Segur celebrarà el seu primer festival literari anual amb un programa d’activitats que combina novetats literàries amb propostes de turisme actiu, gastronomia i cultura locals

CARTELL-VILA-DEL-LLIBRE-FGC
photo_camera El cartell de la Vila del Llibre.

El festival literari “La Pobla de Segur, Vila del Llibre 2018” (www.viladelllibre.cat/lapobladesegur) celebrarà la seva primera edició el 28 i 29 d’abril amb una agenda plena de propostes de “literatura d’experiències”. Durant el darrer cap de setmana d’abril, i com a continuació a la diada de Sant Jordi, la Vila del Llibre del Pallars Jussà oferirà un programa amb més de 50 activitats literàries, pensades per a tots els públics, que donaran als visitants l’oportunitat de descobrir (o redescobrir) un aspecte del patrimoni o de la cultura de la regió a través dels llibres.

La Pobla de Segur, Vila del Llibre 2018 es desenvoluparà al casc antic del poble, en el circuit que queda delimitat pel Portal de Parrau i el Portal d’Orteu i que inclou el carrer Major, la plaça del Daldo i el Carrer Llorens i Torres. A la plaça de la Pedrera, la Vila inaugurarà el primer dels seus establiments estables, ‘Els Encants del Llibre’ de la Pobla de Segur, una llibreria de vell que arrenca amb un fons literari de més de 5.000 llibres, on s’hi pot trobar una col·lecció específica de literatura de muntanya. Amb la col·laboració de diverses entitats socials de la zona, ‘Els encants del llibre’ tenen previst obrir durant tot l’any coincidint amb els dies de mercat i, a més, en dates assenyalades.

Durant el cap de setmana de la vila, el casc antic del poble recuperarà la seva esplendor comercial a través d’un mercat d’editorials independents –amb 26 cases editores i llibreters que hi exposaren les seves novetats– i amb l’obertura de locals emblemàtics reconvertits en espais literaris efímers per a la realització de xerrades amb els autors i autores, tallers dels oficis del llibre o fins i tot llibreries de vell amb tresors literaris per a col·leccionistes. Aquesta iniciativa s’ha dut a terme gràcies a la participació dels veïns i veïnes en el projecte de la Vila del Llibre, i entre els espais que tornaran a obrir les seves portes hi ha Casa Orteu, una de les més antigues de la Pobla de Segur; Casa l'Àurea, antiga peixateria; Casa Antonia “El retall”, antiga merceria; Cal Guitarreta, llibreria fins l’any 1934 i després botiga de queviures; Botiga del Daldo, comerç de tèxtils que va tancar l’any 1962; i Casa Motes, botiga de queviures i quincalleria abans de ser una oficina bancària.

El padrí de la primera edició de “La Pobla de Segur, Vila del Llibre” és Pep Coll, (Pessonada, 1949). L’autor rebrà un homenatge a la seva trajectòria el dissabte 28 a les 20.45 amb l’estrena d’un espectacle literari de música i mapping, “El Misteri del Pallars”, que tindrà lloc als Jardins de Casa Mauri.

Entre les propostes de la resta del programa, destaquem:

EXPERIÈNCIES LITERÀRIES DEL PALLARS JUSSÀ. La Vila oferirà diverses propostes culturals, gastronòmiques i de turisme actiu de la zona amb inspiració literària dissenyades de manera conjunta entre editorials, autors, autores i empreses locals.

Amb l’escriptora Núria Garcia Quera i el seu llibre Nou viatge al Pirineu (Editorial Sensus) es reviurà el viatge que Camilo José Cela i Josep Maria Espinàs van fer pel Pirineu l’any 1956 a través d’una ruta de 10 kilòmetres per Collegats en companyia de dos rucs que portaran l’equipatge (Ds. 28 a les 13.00. a la plaça Llorens i Torres). En col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, la línia de Lleida a la Pobla de Segur acollirà un taller d’escriptura creativa en moviment al tren “Misteri al tren dels Pirineus”: només 20 passatgers podran viure aquesta experiència que combinarà un misteri, un taller, la creació d’un llibre d’artista i una excursió a la Vila Del Llibre de la Pobla de Segur (Ds. 28 a les 14.30 sortida de l’Estació Lleida-Pirineus).

A partir del llibre 100 qüestions sobre l’univers (Cossetània Edicions) que presenta el seu autor Joan Anton Català, Celístia Pirineus convida a observar el sol amb el telescopi (Ds. 28 a les 12.00 a la plaça del Daldo).  Pep Coll inspira un escape room literari que tindrà quatre convocatòries cada dia (Ds. 28 i Dg. 29 a les 11.00, 13.00, 16.00 i 18.00 a l’estand de l’Oficina de Turisme) i a la fàbrica de Licors Portet es farà una visita guiada per conèixer el procés de fabricació de la ratafia amb lectures inspirades en la zona (Ds 28 a les 18.00 sortida des de l’estand de l’Oficina de Turisme).

La Pilarín Bayés i el Jesús Sánchez presenten un llibre il·lustrat que explica en to distès la recuperació de l’antic ofici de Raier per part de l’Associació dels Raiers de la Noguera Pallaresa guardats (Dg. 29 a les 13.00 h a la Casa Motes). El camí de les aigües de Carme Martí i Temps de confitures de Carme Ripoll inspiren el dinar literari que ha organitzat la Societat Gastronòmica la Moixarronera; i Juan Carlos Borrego oferirà una xerrada on recomanarà guies i excursions inspirades en literatura del Pallars Jussà (Dg. 29 a les 17.00 a la plaça Llorens i Torres).

CICLE LITERATURA ENTRE MUNTANYES. Un cicle de converses entre autors consagrats i independents que presenten les seves novetats a la Casa Orteu.

Pep Coll (Dos taüts negres i dos de blancs – Editorial Proa) i Fàtima Llambrich (Sense cadàver – Ara Llibres) obren programa amb un debat sobre novel·la negra catalana: fets reals que inspiren relats literaris (Ds. 28 a les 12.00). Roser Capdevila (La nena que volia dibuixar – Angle Editorial) ens explica el seu recorregut vital de nena a il·lustradora (Ds. 28 a les 13.00) i a la mateixa hora l’Arcadi Alibés (La volta al món en 80 maratons – Cossetània Edicions) conversa amb Jaime Martínez Sallés i Jorge León Gustà  (Un veterinari a la neu – Godall Edicions) sobre l’esport, la natura i els viatges com a font d’inspiració literària (Ds. 28 a les 13.00). Maria Guasch (Els fills de Llacuna Park – L’Altra Editorial) i Maria Dolors Millat (La filla del Nord – Editorial Proa) presenten dues propostes de novel·la contemporània (Ds. 28 a les 17.00), i Mariona Masferrer (Via Fora! – Brau Edicions) juntament amb Carles Decors  (El malson de Guinea– Pagès Editors) s’endinsen en la novel·la històrica (Ds. 28 a les 18.00).

La segona jornada arrenca amb Coia Valls (Si tu m’escoltes – Editorial Comanegra) i Joan Buades, (Crui. Els portadors de la torxa – Edicions Més Llibres), Premi Joan Crexells 2017 (Dg.29 a les 11.00). Xulio Ricardo Trigo (L’homenatge – Columna Edicions), Premi Néstor Luján 2017, i Ramon Solsona (Allò que va a passar a Cardós – Editorial Proa), Premi Joaquim Amat-Piniella 2018, parlen de dues èpoques a Catalunya i com la idiosincràsia del territori marca les vides de les persones tant en la realitat com en la ficció (Dg. 29 a les 12.00).  Carme Martí (El camí de les aigües – Ara Llibres) es trobarà amb Carme Ripoll, (Temps de confitures – Voliana Edicions) en una conversa sobre dones, desafiaments personals, receptes de cuina i secrets guardats (Dg. 29 a les 13.00).  Najat El Hachmi (Mare de llet i mel – Edicions 62) presentarà la seva realitat de dona i escriptora immigrant als joves del Pallars (Dg. 29 a les 17.00) i Pilarín Bayés (Pilarín Bayés de Luna. La meva vida – Editorial Bridge) presenta la seva biografia il·lustrada (Dg. 29 a les 17.00). Per tancar el cicle, Josep Maria Bunyol, (Jo també cantava l’Estaca – Ara Llibres), conversa amb Cesk Freixas sobre la memòria de les cançons i les reivindicacions de país dels darrers 40 anys (Dg. 29 a les 18.00). Com a acte de cloenda, el mateix Cesk Freixas presenta el seu “Homenatge a Manuel de Pedrolo”, (Dg. 29 a les 19.00), una revisitació musical de l'obra de l’escriptor segarrenc amb un espectacle d’il·lustració en viu a càrrec de Marta Bellvehí.

LITERATURA DEL PALLARS JUSSÀ. El programa de la Vila del Llibre oferirà l’oportunitat de descobrir propostes literàries locals de la mà dels seus autors amb xerrades com la Pobla a través dels llibres amb Jordi Farrús i Agustí Paüls (Ds. 28 a les 19.00), la novel·la històrica del Pallars de Llorenç Sànchez Vilanova (Dg. 29 a les 11.00), el Diccionari pallarès amb Isaac Beà i l’il·lustrador Sebastià Jordà Ruiz, Patxanet, (Dg. 29 a les 12.00) i el Pirineu com a font d’inspiració literària amb Joan Obiols (Dg. 29 a les 18.00).

MERCAT D’EDITORIALS INDEPENDENTS I DE LLIBRE VELL. Els carrers Major i Llorens i Torres concentraran l’oferta de segells editors independents. Hi haurà 22 editorials i 2 llibreries locals presents al mercat, a més de 3 botigues de llibre vell que oferiran llibres de col·leccionista. La casa Motes i la plaça Llorens i Torres seran els espais on es presentin les novetats del mercat. Dissabte hi haurà propostes d’art i humanitats’ (11.00), mitologia (12.00), narrativa juvenil (16.00), poesia (16.00 i 17.00) i narrativa (18.00). El diumenge serà el torn de la novel·la negra i poesia un altre cop.

ACTIVITATS INFANTILS I FAMILIARS. La plaça del Daldo concentrarà el programa d’activitats familiars, oferint, a més, un espai d’esbarjo literari que té com a objectiu fomentar la lectura entre els més petits de la casa. Entre les propostes destaquen l’observació del sol amb telescopi a partir d’un còmic (Ds. 28 a les 11.00), un espectacle literari musical (Ds. 28 a les 13.00), un contacontes i taller de dibuix amb xocolata (Ds. 28 a les 17.00), contacontes com el de la Roser Capdevila (Ds. 28 a les 18.00), Les Cabretes del Serrat Gros (Ds. 28 a les 18.00), La petita història dels Raiers de la Noguera Pallaresa amb la Pilarín Bayés (Dg. 29 a les 13.00), un taller de creativitat en família amb el joc del LandArt (Dg. 29 a les 12.00) i un espectacle de titelles basat en el mite grec de Persèfone.

ART. A més dels tallers d’il·lustració amb aquarel·la per dibuixar la nit dels Pirineus, la Vila oferirà cinc exposicions que tenen com a eix argumental el llibre: “De la llum i la foscor” és la visió del modernisme a través de les fotografies de Xulio Ricardo Trigo i que a més es pot reviure al seu llibre L’homenatge; “Encuentros de cuentos” són il·lustracions de personatges de fantasia a càrrec d’Idoia Iribertegui, Ruth Valencia, Natalia Suárez i Chiara Fatti; l’àrea d’Artesania del CCAM descobreix el procés d’enquadernació artesanal pas a pas a través d’”Els diferents vestits del llibre” i l’Institut Català de les Dones aporta les exposicions Artistes catalanes del dibuix i la pintura i una retrospectiva de la vida i obra de Mercè Rodoreda.

Sobre VilaDelLlibre.CAT (www.viladelllibre.cat)

VilaDelLlibre.CAT dissenya i desplega iniciatives de turisme cultural que tenen com a eix central la literatura i que són capaces de dinamitzar de manera sostenible el territori.

La 'Vila del Llibre’ és l’element estructural de la seva proposta: la reconversió en booktown d’espais oblidats i deprimits, tant en l’entorn rural com dins de pobles i ciutats més grans. Partint de les estructures ja existents, la Vila del Llibre aconsegueix donar una nova vida als espais abandonats de manera sostenible, implicant la població en l’estructuració d’iniciatives de lleure al voltant del món del llibre que atreuen un visitant interessat en la cultura i les tradicions. Concretament, una Vila del Llibre recupera espais per convertir-los en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten els oficis del llibre (enquadernació, cal·ligrafia, impressió artesana, il·lustració...); estableix un espai per a la recollida, la classificació i la venda de llibre de segona mà; crea un programa d’activitats basades en la literatura pensat per a tots els públics, i convoca a una fira anual del llibre que es converteix en el punt de trobada entre autors, creadors i professionals del llibre amb el seu públic.

Bellprat (Anoia) és el primer booktown de Catalunya, Cervera (Segarra) la segona de les viles del llibre, Montblanc (Conca de Barberà) la tercera de les viles de la Xarxa i La Pobla de Segur (Pallars Jussà), la quarta.