CINEMA

La 6a edició de CurtÀneu projectarà una cinquantena de curtmetratges locals i internacionals

CurtÀneu tindrà lloc de l’11 al 14 de novembre amb l’objectiu de potenciar el consum i la producció de cinema i de curtmetratges entre els habitants de les Valls d’Àneu
HARRIA HERRIA documental
photo_camera Imatge del documental basc 'Harria Herria'.que mostra la dansa vertical / curtaneu.cat

CurtÀneu, la Mostra Internacional de curtmetratges a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà) celebrarà la seva sisena edició de l’11 al 14 de novembre amb la projecció d’una cinquantena de films reconeguts per la crítica i festivals de referència nacional i internacional.

En aquesta sisena edició CurtÀneu compta amb Agustí Argelich com a ambaixador. Argelich és director de FILMETS Badalona Film Festival, del BCN Sports Film Festival i del programa Curtcircuit33 de Televisió de Catalunya.

8 sessions i una cinquantena de curts

CurtÀneu acollirà un total de vuit sessions a diferents espais de les Valls d’Aneu: Espot, Esterri d’Àneu, Guingueta d’Àneu, Isil i València d’Àneu. Per primera vegada CurtÀneu celebrarà una de les sessions a la Casa de l’Ós d’Isil.

Els cinquanta curtmetratges que es projectaran són films d’animació, documentals i curts de ficció de temàtica variada, però tenen especial pes els de caire mediambiental, rural i esportiu. En aquesta edició també se celebrarà una sessió especial en què es projectarà “The neighbors’ Window”, reconegut amb l’Òscar de Hollywood 2020 al millor curtmetratge de ficció.

L’ambaixador d’aquesta edició és Agustí Argelich, director de FILMETS Badalona Film Festival, del BCN Sports Film Festival i del programa Curtcircuit33 de Televisió de Catalunya

Destaca també el film “Out of plastic” sobre la greu situació del fons de la Mediterrània; la comedia “Ruby”, interpretada per Kate O'Toole, filla del llegendari Peter O’Toole; el sorprenent film d'animació “CHESS”, guanyador del BCN Sports Film 2020 i “Pinnacle of Rush”, centrat en l'esport del speedriding.

Agustí Argelich

(Foto: Agustí Argelich, ambaixador d'aquesta edició del CurtÀneu / curtaneu.cat)

CurtÀneu també projectarà curts directament vinculats amb el territori com el documental “Hijras, les filles dels Kinnars”, dirigit per la catalana vinculada a les Valls d'Àneu Anna Lofi que parla de las Hijras, comunitat a l’índia de persones sense gènere, o “Romànic des de l’Aire”, document gràfic excepcional realitzat per CEDPIR, el Centre de Documentació dels Pirineus.

Més projectes pedagògics a l’escola

CurtÀneu és una mostra molt arrelada al territori que vol fer accessible als habitants de les Valls d’Àneu cinema de qualitat de tot el món i de tipologies molt variades. Una proposta cultural que s’ha consolidat com actiu clau de dinamització del territori, ja que la mostra fa difusió de les Valls d’Àneu i capta visitants que volen gaudir del bon cinema, de l’entorn i d’una oferta gastronòmica immillorable.

Com cada any, CurtÀneu apropa la producció i consum de cinema entre els més joves. L’11 i el 12 de novembre la mostra celebrarà sessions extraordinàries a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu amb projeccions adaptades a alumnes des de parvulari fins a 4rt d’ESO de la llar d’infants La Ruella, l’Escola La Closa i l’Institut SES Morelló. L’objectiu és apropar els curtmetratges als alumnes i animar-los a endinsar-se en la producció cinematogràfica.

L’Associació Cineasta CurtÀneu també impulsa el projecte “Fem un Curt” a l’escola La Closa d’Esterri d’Àneu. ‘Fem un curt’ és una formació pràctica, que començarà el 18 de novembre i acabarà la setmana de Sant Jordi, en què els alumnes crearan un curtmetratge. Desoris Audiovisual, associació que busca apropar el cinema i els mètodes audiovisuals als entorns rurals, liderarà els tallers i realitzarà l’edició i maquetació del curtmetratge. “Fem un Curt” vol fomentar la competència lingüística audiovisual dels alumnes, així com la creativitat i el treball en equip.

L’Associació Cineasta CurtÀneu també impulsa “Fem un curt”, projecte amb què els alumnes de les Valls d’Àneu produeixen i realitzen el seu curt

L’Associació també participarà en el projecte “Acció cinema: construïm des de l’audiovisual una ciutadania crítica i responsable”, iniciativa impulsada per Catalunya Film Festivals  en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i que promou l'audiovisual com a eina de construcció d'una ciutadania formada, crítica i mobilitzada per un món més just. L’Associació Cineasta CurtÀneu hi participa amb el projecte propi “Suma valors amb els curts”, que tindrà lloc el primer trimestre de 2022 amb projeccions i xerrades per concienciar l’alumnat sobre el canvi climàtic a set escoles i dos instituts del Pallars Sobirà.

Sobre CurtÀneu

CurtÀneu és una mostra internacional de curtmetratges que es celebra a les Valls d’Àneu, nascuda a l'any 2016 i que forma part de la coordinadora de festivals de Catalunya, Catalunya Film Festivals. CurtÀneu és una mostra molt arrelada al territori que cada any porta a les Valls d’Àneu una selecció variada de curtmetratges reconeguts en certamens de referència d'arreu del món. http:// www.curtaneu.cat Podeu descarregar el programa de la VI edició de CurtÀneu aquí.