26.10.2021 |
Viure als Pirineus

CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Ventura Altarriba: "No hauríem de fer emprenyar més el temps"

El Vell Hivernàs és el darrer conte que la col·lecció Petit Pirineu, el número 19, i Ventura Altarriba n'és l'autor. Hem anat a Bellver parlat amb ell per tal de conèixer la història que s'amaga en aquest llibre inspirat en un personatge mitològic de l'imaginari pirinenc poc conegut, el del Vell Hivernàs, que ens connecta amb la realitat del canvi climàtic i amb les nostres arrels de gent de muntanya.

5 (2)
Ventura Altarriba és l'autor del conte El Vell Hivernàs.
Ventura Altarriba: "No hauríem de fer emprenyar més el temps"

Ventura Altarriba ens explica que "aquest conte rescata un personatge mitològic de l'imaginari pirinenc del qual s'ha parlat molt poc. A través d'aquest personatge, el Vell Hivernàs, i d'un altre que és l'Home del Bosc, és important que agafem consciència, tant els adults com els infants, de les conseqüències que té el canvi climàtic al Pirineu, i de què no hauríem de fer emprenyar més el temps".

Tot això explicat en un relat divertit, que lliga amb la vida a la muntanya i que fa que "els nens no acabin massa preocupats pel seu futur després de llegir-ho". "Més aviat és un missatge subliminal pensant que hem d'aturar el canvi climàtic. Conscienciats però no derrotats ni deprimits. Cal divertir i no deprimir", assegura l'autor.

Aquesta connexió que té la història del Vell Hivernàs i de l'Home del Bosc amb la gent de muntanya, així com amb les tradicions i les llegendes més antigues d'aquest territori, l'ha sabut captar de manera impecable la il·lustradora del conte, Judit Roma, que amb un traç amable i natural ha creat un caliu especial que ha enriquit l'obra. "La qualitat i l'estil de les il·lustracions de la Judit ha donat una gran naturalitat i màgia a la història", conclou Altarriba.

La connexió que té la història del Vell Hivernàs i de l'Home del Bosc amb la gent de muntanya, així com amb les tradicions i les llegendes més antigues d'aquest territori, l'ha sabut captar de manera impecable la il·lustradora del conte, Judit Roma

Tal com s'explica al final del conte, el Vell Hivernàs és la personificació de l'hivern i l'Home del Bosc representa el retorn a la primavera, la renaixença i se li atribueix, amb permís de la mare terra, la màgia de fer brotar els vegetals i fer fora el Vell Hivernàs. Aquests antics personatges els podem veure córrer cada any pels carrers de Bellver de Cerdanya en la representació d'un ancestral Carnestoltes recuperat pels seus habitants.

portada-hivernas
 

Ventura Altarriba: "No hauríem de fer emprenyar més el temps"
Comentarios