MUNICIPIS

Una trentena de propostes culturals per gaudir durant aquest primer semestre de 2023 a la Seu d’Urgell

Destaca com a novetat el cicle de concerts que, sota el títol ‘Arrel Alt Urgell’, oferirà quatre projectes musicals d’artistes de l’Alt Urgell.
20230118_110749
photo_camera L’Ajuntament de la Seu ha presentat l’Agenda d’Activitats Culturals per aquest primer trimestre de 2023 / laseu.cat

L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha presentat aquest dimecres l’Agenda d’Activitats Culturals per aquest primer trimestre de 2023 que recull més d’una trentena de propostes que s’adrecen a tots els públics amb música, teatre, exposicions, dansa, tradicions populars, entre d’altres. Així ho han anunciat l’alcalde urgellenc, Francesc Viaplana, i el tinent d’alcalde de Cultura, Carlos Guàrdia, juntament amb els tècnics Albert Galindo i Andreu Campillo.

En la presentació d’aquesta agenda, Viaplana ha volgut felicitar a l’equip de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament “perquè creiem que és una molt bona proposta que quasi bé dona activitat cultural totes les setmanes des d’ara i fins el pròxim mes de juny”. L’alcalde de la Seu ha remarcat l’esforç per part de l’Àrea de Cultura perquè això sigui possible, on ha destacat la varietat de propostes culturals per arribar a públics de totes les edats.

20230118_112901
L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha presentat aquest dimecres l’Agenda d’Activitats Culturals per aquest primer trimestre de 2023 / laseu.cat

Per la seva part, Carlos Guàrdia ha explicat que la programació cultural “constitueix el principal producte que elabora l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament i ho fa sota el nom o la marca de Cultura la Seu“Aquesta agenda, ha afegit Guàrdia, és una eina de comunicació que persegueix un triple objectiu: apropar l’oferta cultural del municipi a la ciutadania; ajudar a entitats i associacions a difondre la seva activitat i planificar l’activitat cultural durant sis mesos i evitar així coincidències de celebració d’actes en les mateixes dates”.

Cultura la Seu Gener-Juny 2023: més de 30 propostes culturals

Respecte al contingut de la programació de l’Agenda d’Activitats Culturals que comencen aquest mes de gener i que s’allargarà fins a finals del pròxim mes de juny, el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha explicat que “s’ha organitzat en base a una trentena de propostes, de diversa tipologia (exposicions, concerts, espectacles teatrals, i també compta amb el Festival del Joc del Pirineu, i activitats tradicionals, com ara la Processó i les Caramelles”. Guàrdia també ha volgut remarcat que aquesta agenda no incorpora les activitats del Carnestoltes “perquè s’està treballant la programació des de l’Àrea de Festes, conjuntament amb col·lectius i entitats de la ciutat”. 

Cicle de concerts ‘Arrel Alt Urgell’

D’entre les més de 30 propostes culturals, hi destaca com a novetat d’enguany un petit cicle de concerts que sota el títol ‘Arrel Alt Urgell’ que oferirà quatre propostes de quatre projectes musicals d’artistes i grups musicals de la comarca de l’Alt Urgell.

Aquest cicle, que tindrà lloc entre els mesos de febrer i abril, proposa quatre concerts d’artistes i grups de la comarca: Arnau Obiols, amb ‘Mont Cau’Clàudia Colom, amb ‘La flor del dimoni’Ernest Pipó, ‘Pepon’ Vilarrubla i Erika Weigand, amb ‘Sorguen’; i Cati Plana i Jordi Macaya, amb ‘Clavellina d’aire’.

Sobre la creació d’aquest cicle musical, Carlos Guàrdia ha manifestat que “creiem que és una manera que la ciutadania pugui viure i veure grups i artistes de la Seu d’Urgell i comarca, i per altra banda, és que els quatre projectes musicals que han tret fa ben poc novetat discogràfica o ho faran en breu, és una manera d’ajudar a donar-los més visibilitat”.

IMG_8660
L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha presentat aquest dimecres l’Agenda d’Activitats Culturals per aquest primer trimestre de 2023 / laseu.cat

Una altra proposta remarcable és la recuperació de l’obra teatral ‘Buho’ de Titzina Teatre, programada per l’any 2020 però que es va haver d’anul·lar a causa de la pandèmia. Aquest espectacle teatral tindrà lloc el dia 16 de març, a les nou de la nit, al Teatre Cinema Guiu.

Teatre Nu estrena ‘Contes meravellosos’ a la Seu d’Urgell

Altres propostes que destaquen de l’Agenda d’Activitats per aquest primer semestre de l’any és l’espectacle ‘Contes meravellosos’ de la companyia Teatre Nu, que s’estrenarà a nivell de tot Catalunya el dissabte 25 de març, a les sis de la tarda, al Teatre Cinema Guiu de la Seu d’Urgell.

‘Contes meravellosos’ és un homenatge a l’autora i il·lustradora Lola Anglada que s’adreça a un públic familiar.

Fuenteovejuna, breve tratado sobre las ovejas domésticas, amb Obskené Teatre

Com a tancament de la temporada del projecte d’arts escèniques ‘Plançó: circuit escena jove Ponent-Pirineus’, la Seu d’Urgell acollirà l’obra ‘Fuenteovejuna, breve tratado sobre las ovejas domésticas’, a càrrec d’Obskené Teatre que fa sortir al carrer en clau contemporània al clàssic de Lope de Vega.

Aquesta reinterpretació de ‘Fuenteovejuna’ tindrà lloc el divendres 5 de maig, a les vuit del vespre, al Claustre del Racionero, ubicat al Parc del Valira de la Seu d’Urgell. 

Teatre d’humor i teatre musical

Aquesta programació cultural també aposta tant pel teatre d’humor com pel teatre musical. Així, per dijous 2 de febrer arriba ‘Meloncolia’ amb Joan Estrader“on l’absurd, l’humor i la paraula són l’artífex de la poesia”.

El dijous 2 de març la companyia Il·luminati ens portarà ‘Qüasi Òpera’, espectacle musicoteatral amb tocs d’humor.

AGENDA_gen juny_2023 mailing
L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha presentat aquest dimecres l’Agenda d’Activitats Culturals per aquest primer trimestre de 2023 / laseu.cat

Exposicions a ‘la Cuina’

Una altra proposta cultural per aquest primer trimestre de 2023 són les diferents exposicions que acollirà la sala ‘la Cuina’ del centre cultural Les Monges de la Seu d’Urgell, totes elles d’entrada gratuïta.

La primera, que es pot visitar fins el 31 de gener és ‘El valor de la discapacitat, la capacitat de superar-se’, mostra de pintura a càrrec de L’Alternativa.

‘Del fil a la terra’ de Carmen Invernon, de l’1 al 16 de març. Del 10 al 19 de març es podrà visitar també l’exposició commemorativa del quarantè aniversari diari SEGRE, mentre que del 16 al 30 de març hi haurà instal·lada la mostra ‘Dansart’.

Del 5 al 30 d’abril serà el torn de l’exposició ‘Canvi climàtic’ de Sergi Reboredo; i del 5 al 26 de maig s’instal·larà ‘Homo Pirenensis’ proposta artística amb els parcs naturals del Cadí-Moixeró i de l’Alt Pirineu com a inspiració.

Val a dir que l’Agenda d’Activitats Culturals Gener-Juny 2023 arribarà en format paper a totes les cases urgellenques.