Una trentena d'escriptors pirinencs presentaran les seves novetats a la 22a Fira del Llibre del Pirineu

La consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, ha presidit la presentació a Barcelona de la 22a edició de la Fira del Llibre del Pirineu, que tindrà lloc a Organyà els dies 31 d’agost i 1 i 2 de setembre. L’acte d’aquest divendres ha tingut per marc la Biblioteca de Catalunya i ha comptat amb la intervenció de la directora d’aquesta institució, Eugènia Serra; l’alcalde d’Organyà, Celestí Vilà; i l’escriptora Maria Barbal.

Fira Llibre Pirineu BCN 2 (1)
photo_camera La consellera de cultura ha presentat, a Barcelona, la Fira del Llibre del Pirineu

Laura Borràs ha lloat la tasca de la vila d’Organyà en l’organització de la Fira del Llibre del Pirineu i n’ha destacat la fidelitat del públic, com ella mateixa va constatar —i ha recordat avui— quan en va fer la conferència inaugural l’any 2016, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Eugènia Serra ha fet esment de les Homilies d’Organyà com un dels documents més valuosos que custodia la Biblioteca de Catalunya. Per la seva part, Celestí Vilà ha destacat el compromís d’Organyà amb la cultura catalana, mentre que Maria Barbal ha evocat l’homilia laica que va pronunciar a la Fira del Llibre del Pirineu l’any 2006.

La Fira del Llibre del Pirineu té els seus orígens, l’any 1997, a Martinet de Cerdanya. Des de 2003, Organyà, la vila de les Homilies, acull i fa créixer aquesta fita cultural que és tot un referent de la literatura de muntanya. Els carrers porticats del centre històric de la població esdevenen espai de trobada d’escriptors, il·lustradors, editors, llibreters i lectors. Els objectius bàsics de la Fira són, d’una banda, contribuir a enfortir i cohesionar el sector del llibre al Pirineu i, de l’altra, ajudar a donar-li el màxim de visibilitat com a literatura amb caràcter propi i, tanmateix, encara no prou coneguda.

Al llarg del primer cap de setmana de setembre, una vintena d’editorials i llibreries mostraran i posaran a la venda centenars de títols amb el Pirineu com a l’eix central dels continguts, que abraçaran diversos gèneres, des del llibre de viatge fins a la poesia, incloent-hi narrativa, assaig, història, biografies, etc. A més, prop de 30 autors seran a la Fira per presentar les seves darreres novetats.

Un dels punts forts de la Fira serà la Carrerada de llibres, un acte popular que consistirà en una lectura simultània de llibres a peu de la carretera C-14 al seu pas per Organyà i que tindrà com a “públic captiu” els viatgers que en aquell moment travessin la vila. Un altra de les propostes destacades és la lectura de dues homilies contemporànies que l’organització encarrega a personalitats destacades del món de la literatura i el pensament. Enguany, els homiletes seran l’escriptora Llucia Ramis i el filòsof Pere Lluís Font. La Fira inclourà també l’acte de lliurament dels premis literaris Homilies d’Organyà i serà clausurada, diumenge a migdia, pel cantautor Roger Mas.