CULTURA I TRADICIONS

Les tradicionals Caramelles tanquen la millor Setmana Santa de l'última dècada a l’Alt Pirineu

Ha estat molt concorreguda la cantada de Caramelles de l’aplec de Talló (Bellver de Cerdanya), un dels més antics de la Cerdanya. També s’han cantat Caramelles a la Seu d’Urgell, Castellciutat, Organyà, Oliana, la Pobla de Segur, Talarn i Tremp.

Cantada de Caramelles davant la Catedral de la Seu:Teresa Esclusa
photo_camera Cantada de Caramelles davant la Catedral de la Seu/Teresa Esclusa Isus

Les tradicionals cantades de Caramelles ha posat el punt i final a la millor Setmana Santa de la dècada pel que fa a visitants a l’Alt Pirineu i Aran. Els allotjaments han fregat la plena ocupació i s’han confirmat les previsions inicials. Es calcula que han passat per les comarques pirinenques uns 100.000 turistes. A les estacions d'esquí, el vent que va bufar dissabte va obligar a tancar les pistes de les zones altes. Malgrat tot, els importants gruixos de neu que encara hi ha als complexos han atret una gran quantitat d'aficionats a l'esport blanc.

Aplec de Talló

Caramelles a l'Aplec de Talló

(Imatge de l'Aplec de Talló, aquest dilluns de Pasqua/Josep Maria Costa)

Ha estat molt concorreguda la cantada de Caramelles de l’aplec de Talló (Bellver de Cerdanya), dels més antics de la Cerdanya. Aquest aplec se celebra a la Font de Talló on també hi ha una petita ermita de pedra i és un lloc molt singular per a la població cerdana. Altres poblacions de l’Alt Pirineu on també s’han cantat Caramelles aquesta Setmana Santa són la Seu d’Urgell, Organyà i Oliana a l’Alt Urgell i la Pobla de Segur, Talarn i Tremp al Pallars Jussà.

Pep Lizandra dirigeix les Caramelles infantils a Talló

(Pep Lizandra dirigeix la cantada de Caramelles infantil a Talló/Josep Maria Costa)

Cor de Caramelles de la Germandat de Sant Sebastià

A la Seu d’Urgell, el Cor de Caramelles de la Germandat de Sant Sebastià, format per uns 70 cantaires i 15 músics, ha celebrat la Pasqua cantant pels carrers de la ciutat. El Cor de Caramelles ha estat dirigit per Lluís Obiols Perearnau amb la col·laboració de Sonia Lanau Morales i Rafel Llobet Martí. El repertori d’aquest any 2018 ha estat format per la sardana “La Cançó dels Pastors (J. Voltas Viñas), l’havanera “La Barqueta” (R. Bartomeus), la sardana “Primavera” (Mn. Albert Vives) i el vals “Comiat” (A. Cema). Seguint la dinàmica dels darrers anys, el cor impulsa la consolidació d’un repertori propi, així com la recuperació i difusió d’obres escrites per autors locals. És el cas de la sardana “Primavera”, escrita per mossèn Albert Vives l’any 1986 en motiu de la recuperació del Cor de Caramelles, impulsada aquell any per la Germandat de Sant Sebastià. L’entitat té una clara voluntat de treballar per al manteniment i la promoció de les tradicions i festes populars pròpies de la ciutat.

Caramelles la Seu

(Imatge de la cantada de Caramelles a la Seu d'Urgell/Teresa Esclusa Isus)

A la Pobla de Segur el diumenge de Pasqua s’han cantat caramelles com cada any. Els caramellaires de la Pobla havien assajat durant tota la setmana les cançons (Pasqua florida, la cançó del raier, la sardana de la Pobla…). El grup de caramellaires recull durant la cantada diners i menjar per al dinar del dilluns de Pasqua al Vernedot, on s’organitza una paella popular i un ball per a tots els assistents. A Tremp, com cada any per Pasqua, l'Orfeó de Tremp conjuntament amb l'Escola Municipal de Música, ha recorregut els carrers de la ciutat per cantar les tradicionals Caramelles.