FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

Santa Maria d’Àneu s’estrena com a escenari del Dansàneu amb Maria Arnal i Tarta Relena

“Esercizio di stile” és el títol de l’espectacle que s’estrena avui i que ha estat creat ad hoc pels ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich (Premio Nacional de Danza), juntament amb el pianista luxemburgués Francesco Tristano

unnamed (36)
photo_camera El duo vocal Tarta Relena ahir a la nit a Santa Maria d`Àneu / Rut Solé.

El monestir de Santa Maria d’Àneu (Escalarre, La Guingueta d’Àneu), considerat el centre espiritual de les Valls d’Àneu, es va estrenar ahir dimarts com a escenari de la 31a edició del Dansàneu amb la conferència cantada “Mil Sibil·les” a les 19.30 h amb Maria Arnal, Eduard Escoffet i José Luis de Vicente (Comissari de Sónar+D, àrea d'innovació del festival Sónar). Una mica més tard, a les 22.30 h el mateix espai va acollir el concert del grup de folk i electrònica les Tarta Relena, el grup que integren Marta Torrella i Helena Ros que van presentar el seu darrer disc, “Fiat Lux”, que es fa seu un repertori que va des de músiques de tradició oral fins a cançons d’autor que, d’una manera o altra, es relacionen amb el Mediterrani com a àrea geogràfica.
Al matí els baixos de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu va acollir la projecció del documental “Arrel” que qüestiona per què els creadors contemporanis aposten cada cop més per la utilització del patrimoni cultural com a font d’inspiració.
 
En la seua 31a edició, normalitzada després de dos anys marcats per les restriccions pandèmiques, el Dansàneu -que l’any passat va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura- programa una trentena d’espectacles amb artistes d’alt nivell, nacionals i internacionals, que situen el Pirineu com a escenari cultural de primer ordre. Als eixos temàtics de dansa, música i patrimoni, s'hi sumen aspectes com la memòria democràtica i la reivindicació de l'accés a la cultura per part de la població aneuenca en el context d'un territori sense equipaments escènics.

unnamed (37)
Maria Arnal, Eduard Escoffet i José Luis de Vicente ahir a Santa Maria d'Àneu (Escalarre - la Guingueta d'Àneu) / Rut Solé. 

 
El festival Dansàneu arriba avui al seu equador amb una proposta que “sorprendrà el públic” segons expliquen els seus organitzadors. Es tracta de l’encàrrec del festival al pianista luxemburguès Francesco Tristano amb els ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich, els quals cercaran la inspiració en els serafins de Santa Maria d'Àneu per omplir una tela en blanc des d'on partir de zero i desenvolupar un diàleg franc entre els tres artistes. Iratxe Ansa (Premio Nacional de Danza l’any 2020 en la modalitat d’interpretació) i Igor Bacovich són els creadors de la companyia Metamorphosis Dance, amb la qual desenvolupen els seus propis projectes després d’haver passat per algunes de les companyies més prestigioses d’Europa. En aquesta ocasió, sumen el seu talent al de l’excel·lent i versàtil músic Francesco Tristano, un músic sense fronteres ni prejudicis.
 
Un altre nom destacat d’avui dimecres és el de la cantautora vigatana Joana Serrat que presentarà amb banda (The Great Canyoners) les cançons del seu multipremiat disc “Hardcore from the Heart” (Premi Enderrock de la Crítica Millor disc en llengua no catalana 2021) al Firal d'Esterri d'Àneu a les 22.30h. Gravat a Texas, les noves cançons s’endinsen amb presència de teclats i capes de so, per acompanyar lletres que parlen amb serenitat d’enyorança i de trencaments. L’artista deixa enrere etiquetes i estampa una veu personal i emotiva.
 
Al matí el ballarí Toni Jodar oferirà a l’església de Sant Joan d’Isil una conferència ballada amb el títol “Tra Tra Tra: tradició, transmissió, traïció” una proposta i exploració singular on el ballarí observa les influències mútues entre la dansa contemporània i tradicional, com un acte ja no de traïció per a cap de totes dues, sinó d’amor incondicional a tota la dansa.

comentaris