S'acaba la restauració de la Catedral de Santa Maria d'Urgell

La intervenció, inclosa al pla estatal de Catedrals s'ha allargat durant 12 mesos i ha comptat amb una inversió de 685.911,83 euros

Pla mig del claustre de la Catedral de Santa Maria d'Urgell, restaurat recentment, l'abril de 2017. (Horitzontal)
photo_camera Pla mig del claustre de la Catedral de Santa Maria d'Urgell, restaurat recentment, l'abril de 2017.

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esports ha finalitzat les obres de restauració i consolidació del conjunt de la Catedral de Santa Maria d'Urgell, a la Seu d'Urgell, declarada Monument històric-artístic d'interès nacional l'any 1931. La intervenció, promoguda per l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE) dins el pla estatal de Catedrals, s'emmarca dins el Pla director de la Seu d'Urgell, redactat l'any 1995. Els treballs s'han allargat durant 12 mesos i han suposat una inversió total de 685.911,83 euros. Principalment, han consistit en garantir la les cobertes de l'absis, el cimbori i les torres de la catedral. Així mateix, també s'ha restaurat el claustre i la coberta de l'església de la Pietat.

Els treballs s'han allargat durant 12 mesos i han suposat una inversió total de 685.911,83 euros

En la intervenció s'han construït canals i baixants per a la recollida d'aigües pluvials i s'han restaurat o substituït els forjats de la coberta, així com el de l'aleró i les mènsules de fusta de la Pietat. Així mateix, s'ha construït una galeria ventilada i s'ha portat a terme una nova pavimentació de la zona enjardinada de la façana nord així com s'ha fet la restauració del lluïment de les bovades dels campanars, les escales i les estàncies.

La Catedral de Santa Maria d'Urgell és un exemple del segon romànic i la va iniciar 'Sant Ot' entre els anys 1116 i 1122, però l'impuls definitiu el va rebre l'any 1175, quan el mestre d'obres Ramon Lambard es va comprometre a coronar l'obra, tancar les voltes i aixecar els campanars, el cimbori i les torres en un termini de set anys. Al llarg dels segles, la Catedral ha incorporat afegits, d'acord amb els gustos de les diferents èpoques. Les restauracions dels anys 1915-1919, 1952-1955, 1967-1973 i la darrera intervenció dels anys 1996-1999, han fet possible que la catedral aparegui lliure d'afegits.