El Retaule de Sant Ermengol estrena una nova escena en el seu 60è aniversari

El Retaule de Sant Ermengol tindrà lloc entre els dies 5 i 12 d'agost al claustre de la Catedral de Santa Maria d'Urgell. En motiu dels 60 anys de la primera representació, el Patronat ha considerat que seria bo celebrar-ho incorporant un nou quadre escènic a l'espectacle.

retaule
photo_camera La regidora de Cultura de la Seu, Mireia Font, el president del Retaule, Jesús Galindo i el director de l'espectacle, Xavier Piguillem.

El Retaule de Sant Ermengol, de la Seu d'Urgell, tindrà lloc entre els dies 5 i 12 d'agost al claustre de la Catedral de Santa Maria d'Urgell. Aquest any, es compleixen els 60 anys de la primera representació del Retaule i una de les maneres que el Patronat ha considerat que seria bo celebrar-ho és la incorporació d'un nou quadre escènic a l'espectacle. El Retaule de Sant Ermengol escrit originalment per Esteve Albert i Corb estava format per algunes escenes més que no pas les que es representen actualment i poc a poc el Patronat les va incorporant. La darrera incorporació va ser fa uns anys amb el quadre de l''Expedició a Còrdova' i aquest any el públic podrà tornar a veure 'La batalla d'Albesa'. Amb aquesta escena ja seran 11 els quadres plàstics que conformen el retaule de Sant Ermengol actual.

La batalla d'Albesa explica un dels episodis de la joventut d'Ermengol i es situa a l'any 1003. Un jove compte Ermengol que torna victoriós d'Albesa després de salvar l'Urgell de l'amenaça del cabdill cordovès Abd al-Malik. Aquesta nova escena serà el segon quadre escènic de l'espectacle i el seu to serà molt més teatral, amb més diàleg entre els actors i compta amb molta més participació d'actors com a gent del poble. 

En aquest sentit, el Patronat del Retaule de Sant Ermengol, que vol donar cada any més dinamisme a l'espectacle, ha decidit escurçar l'escena de l'Enterrament i amb aquesta modificació, s'aconsegueix afegir una escena sense allargar massa la representació, ja que tan sols durarà 5 minuts més.

La direcció artística El Retaule de Sant Ermengol també canvia. Després de dues edicions sota la direcció de Joan Hernàndez, aquesta any la responsabilitat serà de Xavier Piguillem, director la Companyia Inestable Ceretana de Teatre de Puigcerdà, que ell mateix va fundar l'any 2003. 

Un dels actes paral·lels que tindran lloc per commemorar l'aniversari és una xerrada relacionada amb la incorporació de la nova escena i que parlarà sobre el Comte Ermengol I d'Urgell (el de Còrdova), la batalla d'Albesa i la ràtzia a la Catalunya del segle XI. Aquesta anirà a càrrec de a càrrec del doctor en història de la Universitat de Barcelona i especialista en fons àrabs, Josep Suñer Arce, el dia 10 d'agost.

Una altra de les novetats d'aquest any és el canvi d’hora d’inici de l'espectacle que passa a ser a les 22.30 hores. Aquest canvi es deu al resultat de les enquestes realitzades durant l'any passat per part del Consell Comarcal i en el marc d'un estudi que realitza sobre la cultura popular a l'Alt Urgell. 

Aquest dijous n'han presentat les novetats de l'edició 2017 la regidora de Cultura de la Seu d'Urgell, Mireia Font, el president del Retaule, Jesús Galindo i el director de l'espectacle, Xavier Piguillem, al claustre de la Catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell.