LITERATURA

Ramon Solsona guanya el 18è Premi Amat-Piniella amb 'Allò que va passar a Cardós'

El guardó reconeix la millor obra narrativa de temàtica social contemporània publicada entre les tardors del 2016 i el 2017

Ramon Solsona:UAB
photo_camera Ramon Solsona/UAB

L'escriptor Ramon Solsona ha guanyat la 18a edició del premi Joaquim Amat-Piniella amb l'obra 'Allò que va passar a Cardós' (Proa, 2017). El guardó, convocat per Òmnium Bages i l'Ajuntament de Manresa, reconeix la millor obra narrativa de temàtica social contemporània publicada entre la tardor de 2016 i 2017. El lliurament del premi es va celebrar a l'Auditori de la Plana de l'Om de Manresa i va comptar amb l'escriptor, que va recollir el guardó, una obra del reconegut escultor manresà Ramon Oms. El jurat, compost per Genís Sinca, Toni Mata, Llorenç Capdevila, Montserrat Caus i Jordi Estrada, va triar aquesta obra entre les quatre finalistes d'enguany on també hi havia 'Argelagues' de Gemma Ruiz, 'La sorra vermella' de J N Santaeulàlia, i 'L'últim passatge de Walter Benjamin' d'Enric Umbert.

La novel·la 'Allò que va passar a Cardós' barreja realisme, fina ironia i humor domèstic. Retrata, amb una gran varietat de registres, una vall de l'Alt Pirineu trasbalsada per la construcció de pantans i galeries subterrànies, on l'assassinat d'un guàrdia civil, l'hivern de 1965, en ple franquisme, ho remou tot.

Ramon Solsona és una de les veus consolidades de la narrativa catalana actual. Traduït al castellà, al francès i al romanès, és autor dels volums de relats, 'Llibreta de vacances' (1991) i 'Cementiri de butxaca' (2006), i de mitja dotzena de novel·les: 'Figures de calidoscopi' (1989), 'Les hores detingudes' (1993), 'DG' (1998), 'No tornarem mai més' (1999), 'Línia blava' (2004) i 'L'home de la maleta' (2011), amb la qual va guanyar el Premi Sant Jordi. Com a divulgador de la llengua, és conegut per les seves col·laboracions a TV3, Catalunya Ràdio i RAC1. També va col·laborar durant molts anys al diari Avui, com a articulista, i ha fet de guionista en sèries com 'Estació d'enllaç' (1996).

comentaris