BALL I DANSA

"Que ballar és somiar amb els peus"

L'Associació de Ball i Dansa de la Seu d'Urgell fa una crida a practicar el ball i a superar la situació de pandèmia, perquè quan el cos balla, la ment oblida.
Associació Ball i Dansa de la Seu d'Urgell bis
photo_camera Foto de família de l'Associació de Ball i Dansa de la Seu d'Urgell /

L'octubre del 2015, ara fa sis anys, es va crear l'Associació de Ball i Dansa de la Seu d'Urgell, una entitat sense ànim de lucre que aplega un bon nombre d'apassionades pel ball. Segons els experts, aquesta activitat física i artística no és només beneficiosa per al nostre cos, sinó també per a la ment i les emocions. La dansa ens allunya de l'estrès, ens ajuda a guanyar autoestima i fa que tinguem més energia, asseguren els professionals. Res de pastilles, no hi ha millor teràpia per sentir-se bé amb un mateix que el ball. "Que ballar és somiar amb els peus", cantava el mestre Sabina.

L'Associació de Ball i Dansa de la Seu d'Urgell fa una crida a tothom perquè s'apuntin i recuperar així la força col·lectiva que sempre ha tingut l’entitat, donant-li un nou impuls.

La pandèmia ha estat molt dura i ens ha fet molt mal, explica Lourdes Fernández, professora de l'associació i membre de la seva junta. Han estat nombroses les baixes que ha tingut l'entitat, a causa de la impossibilitat d'anar a ballar per les restriccions imposades durant dos cursos. Malgrat tot, Fernández agraeix la comprensió i la fidelitat de les associades que s'han mantingut actives i han evitat que haguéssim d'abaixar la persiana. Ara que la situació ha millorat molt i les sessions ja s'han reprès, la junta de l'Associació de Ball i Dansa de la Seu d'Urgell fa una crida a tothom perquè s'apuntin i recuperar així la força col·lectiva que sempre ha tingut l’associació i donar-li un nou impuls.

Associació Ball i Dansa de la Seu 2(Foto: D'esquerra a dreta, Elena Solanellas, Lourdes Fernández i Marisa Martí, membres de la Junta de l'Associació / FS)

L'associació és com una gran família, on tothom deixa els maldecaps i preocupacions a la porta, per gaudir del ball, de la música i de la companyia. Aquest és l'esperit que motiva a totes les associades: gaudir del ball i passar-s'ho bé. Quan el cos balla, la ment oblida, assegura Marisa Martí, tresorera de la junta, qui afirma que ballar crea bon rotllo i enforteix els vincles entre nosaltres, és com una escapada dels maldecaps i de les obligacions diàries, una activitat altament terapèutica. La dansa és recomanable a totes les edats, sense distinció de sexes. A l'Associació de Ball i Dansa de la Seu d'Urgell han arribat a tenir balladores des de 4 a 80 anys. Pel que fa al sexe, encara costa que els homes s'hi apuntin, però tot és qüestió de temps i d'insistència, asseguren. Elena Solanellas, secretària de l'entitat, diu que això de «jo no tinc ritme» o «no sé ballar», ens ho hem de treure del cap, cal deixar-se anar. Ballar és moure el cos i això ho sap fer tothom, assegura.

Ballar no és només beneficios per al nostre cos, sinó també per a la ment i les emocions. La dansa ens allunya de l'estrès, ens ajuda a guanyar autoestima i fa que tinguem més energia

Tot i que l'associació es va crear fa només sis anys, Lourdes Fernández compta amb una llarga experiència com a professora i hi ha membres que fa molt temps que ballen. L'entitat ocupa un magnífic espai en un cèntric edifici de la ciutat, que anteriorment havia estat seu de l'Escola Municipal de Dansa. Lourdes Fernández no s'està d'expressar el seu agraïment a la família Muntó, propietària del local, per la consideració que han tingut al llarg de tot aquest temps de pandèmia. La propietat s'ha fet càrrec de la situació i han estat condescendents amb nosaltres a l'hora del pagament del lloguer. Ells han estat l'únic suport que hem rebut en aquest llarg període de tancament, afirma.

Associació Ball i Dansa de la Seu 3

L'associació no és una entitat tancada en ella mateixa, surt al carrer i participa de les nombroses activitats festives de la ciutat. A la Seu d’Urgell són molt recordades les memorables desfilades carnavaleres, elegants i creatives, ambientades en pel·lícules com Sister Act, Mamma Mia!, Pirates del Carib o espectacles com Alegria, del Cirque du Soleil. Lourdes Fernández s'encarrega de les coreografies i les escull amb la voluntat d'arribar a la gent i contagiar alegria i optimisme. No soc partidària d'encasellar-nos en un únic estil, ens fixem en una cançó que ens agradi i a partir d'aquí construïm la coreografia, amb respecte i bon gust, i l'adaptem al grup.

Per a més informació @assoballidansalaseu