HISTÒRIA LOCAL

Jacinto Bonales presenta el resultat de la primera beca Ciutat d’Urgell de recerca històrica

Jacinto Bonales ha presentat el treball aquest dimecres, a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, en el marc del cicle Desenterrant el passat.
Jacinto Bonales conferència IECAU
photo_camera Conferència de l'historiador Jacinto Bonales / IECAU

La beca Ciutat d’Urgell d’estudis històrics fou convocada en la seva primera edició l’any 2019 per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Amb l’objectiu de reforçar la dinàmica de recerca històrica a través de la realització d’un treball de recerca sobre algun aspecte inèdit de la història de la comarca de l’Alt Urgell, aquesta primera beca fou atorgada a l’historiador Jacinto Bonales Cortés, per la seva proposta d’investigació El mercat de la terra a l’Alt Urgell (segles XVI-XIX).

Jacinto Bonales és Doctor en Història per la Universitat de Lleida i té una gran experiència com a professional en recerca històrica i patrimonial, destacant pels seus treballs d’anàlisi i interpretació del patrimoni cultural del paisatge. El treball finançat per la beca Ciutat d’Urgell desenvolupa un ambiciós projecte sobre l’evolució de la propietat de la terra a l’Alt Urgell des de la feudalització fins al final de l’Antic Règim, entre els segles XII i XIX, contextualitzada amb els grans processos socioeconòmics i les tensions entre els propietaris de la terra i els seus vassalls que han tingut lloc en el territori comarcal al llarg de set segles.

Jacinto Bonales conferència IECAU 2(Foto: Jacinto Bonales ha presentat el seu treball a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell / IECAU)

El treball de Bonales vincula sistemàticament les realitats alturgellenques amb el context de les comarques veïnes, perfectament conegut per l’autor arran del seu bagatge investigador, solvent i contrastat. Així mateix, cal destacar l’ús que fa de fonts diverses, complementàries i de gran recorregut cronològic, en alguns casos poc utilitzades en la historiografia local, i el tractament estadístic de les dades. El resultat és, en definitiva, una investigació troncal, de caràcter transversal i de consulta obligada per a qualsevol treball posterior que tracti sobre l’evolució econòmica i social en terres de l’Alt Urgell i de l’alt Pirineu català.

La presentació del treball ha tingut aquest dimecres de la mà del mateix autor, a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell, en el marc del cicle Desenterrant el passat.