LLIBRES DEL PIRINEU

Presenten a Sort 'Estrella de l'Oest', de l'escriptora pallaresa Dolors Millat

L’amor, l’amistat, les renúncies i el canvi de perspectiva que donen els anys són els puntals de la història, i que al llarg del relat sacsejaran la protagonista.
sort-estrella-oest (5)
photo_camera L'escriptora Dolors Millat amb el filòleg Carles Alcoy durant la presentació a Sort 'Estrella de l'Oest' / Rosendo Manrique

Tot i l'anunciada pluja el temps ha estat amable i ha respectat la presentació del llibre Estrella de l'oest (Trípode Editorial, en castellà Estrella del oeste, Editorial Dominicus), la darrera novel·la de Dolors Millat, escriptora, poeta i assagista, que en animada conversa amb el filòleg Carles Alcoy i el nombrós públic assistent n'ha desgranat les claus. 

Entre les novel·les ambientades al Pallars, en aquest cas al fictici poble de Dorre, ubicat a la vall d'Àssua, aquesta obra destaca per la seva perspectiva de dins cap a fora, del Pallars cap arreu del món, com es pot veure a les localitzacions que obren cadascun dels capítols i en els quals també s'alternen passat i el present que porta la protagonista, l'Elena, de tornada al seu poble.

sort-estrella-oest (8)
sort-estrella-oest (8)

Un altre tret estilístic que distingeix l'obra, a més dels diàlegs en pallarès dels personatges de Dorre, és l'emoció que impregna la descripció de les diferents localitzacions, totes elles documentades i conegudes personalment per l'autora, així com també algunes vivències personals es reflecteixen en els personatges principals d'Estrella de l'oest, quatre generacions de dones soles amb què Dolors Millat ha volgut retre homenatge a la dona pallaresa.

Destaquem finalment que el tema principal d'aquesta nova novel·la de Dolors Millat és l'acceptació de la renúncia, ja que gràcies a la perspectiva que donen els anys es poden modificar punts de vista que semblaven irrenunciables i que expliquen les etapes de la vida de l'Elena, la protagonista de l'obra.

sort-estrella-oest (6)
sort-estrella-oest (6)

SINOPSI

La protagonista, sortint d'un poblet del Pallars, i després de viure a Barcelona i Mallorca, s'endinsa a l'oceà Pacífic amb lo vaixell Estrella de l'Oest, cap a Alaska i els Mars del Sud, com si seguís l'estela del Resolution de James Cook que als anys 1770 va explorar aguells territoris. Quina força mou una persona que neix en un petit poble aïllat a descobrir l’altra punta del món? Què ens fa volar, les ales o la necessitat?

Una història polièdrica que ens farà viatjar des del Pallars fins a Alaska i les illes del sud del Pacífic, quan la protagonista s’enrola com a cambrera en un vaixell; i per Minneapolis i Miami, ciutats on l’Elena viurà prosperant en una feina que li donarà prestigi i diners. Geografies més properes com les Balears, la Manxa, París, Roma… seran altres escenaris de la narració. Per això podem dir que Estrella de l’oest és també una novel·la de viatges. I a través del seu recorregut veurem alguns dels canvis de la nostra societat de finals del segle XX i principis del XXI.

L’amor, l’amistat, les renúncies i el canvi de perspectiva que donen els anys són els puntals de la història, i que al llarg del relat sacsejaran la protagonista.

sort-estrella-oest (4)
L'escriptora pallaresa Dolors Millat durant la presentació a Sort 'Estrella de l'Oest' / Rosendo Manrique

El perfil

M. Dolors Millat, nascuda a Sort el 1953, és llicenciada en Història Antiga per la UB. Va ser una de les sòcies fundadores de la primera escola d’escriptura a Catalunya. Durant més de quatre anys va exercir de cap d’estudis a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. El 2003 rep l’encàrrec de fundar i dirigir l’Escuela de Escritores Alonso Quijano, a la Manxa. Durant més de vint anys s’ha dedicat a l’ensenyament de les tècniques literàries. Ha publicat sobre escriptura literària: El oficio de escritor (Alba, 2000) i Cómo mejorar un texto literario (Alba, 2001). En el camp de la ficció, és autora dels poemaris Lunas de arena (Meteora, 2007) i Al batec de la terra (Meteora, 2009), i de les novel·les Quirat i mig (Ed. 1984, 2012), Terra inhòspita. Barcelona 2048 (Periscopi, 2013) i La filla del Nord (Proa, 2016).