LLIBRES

Presenten a Peramola i a la Seu "La veritable història del llibreter assassí de Barcelona", de Marcel Fité

Aquest dissabte es va presentar a Peramola i diumenge a la Seu d'Urgell
Peramola presentació el llibreter
photo_camera Presentació al Casino de Peramola de l'última novel·la de Marcel Fité/notícies de Peramola

Aquest dissabte es va presentar a Peramola 'La veritable història del llibreter assassí de Barcelona', de l'escriptor nargorí Marcel Fité. L'acte va comptar amb la participació de l'escriptor i lingüista peramolí Josep Espunyes. El diumenge s'ha presentat la novel·la a 'La Terrasseta del Parc' de la Seu d'Urgell.

La Barcelona del XIX: assassinats i bullangues

La Barcelona tràgica del comte d’Espanya, la de les bullangues i la de la crema dels convents. És la Barcelona oprimida, convulsa i revolucionària, la ciutat menestral, laboriosa, pacífica i religiosa, esclatà amb un foc i una fúria incontenibles el dia 25 de juliol de 1835.

Peramola presentació el llibreter bis

Una novel·la a partir d’una llegenda urbana sobre assassinats

L’evocació expansiva d’aquells esdeveniments va fer córrer molta tinta. Un dels textos literaris que es va fer ressò d’aquell rerefons revoltat i incendiari, amb una notable propagació al món cultural europeu, va ser, sens dubte, el relat de la llegenda del llibreter assassí de Barcelona. Des que va aparèixer publicat a la Gazette des Tribunaux l’any 1836, diversos autors, com ara Gustave Flaubert o Jules Janin i encara alguns altres, en van oferir les seves versions particulars.

La novel·la aporta una nova versió, distanciada, divertida i suggeridora, d’aquella època convulsa. Està narrada per uns personatges que, amb les seves angoixes, les seves lluites i els seus amors, ens ofereixen una imatge lluminosa i directa d’aquella ciutat tan misteriosa i desconeguda com apassionant.

Peramola presentació el llibreter tris

El perfil

El poeta, lingüista i pedagog, Marcel Fité Argerich, nascut a Coll de Nargó l'any 1949, es va llicenciar en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Ha treballat de professor de llengua i literatura catalanes en diversos instituts. Ha publicat materials escolars i edicions didàctiques d'obres de Manuel de Pedrolo, de Josep Espunyes i de Baltasar Porcel, entre altres. Des del curs 1997-1998 al curs 2004-2005 va ser el cap de Normalització Lingüística de l'ICE de la UB i fins fa poc (curs 2008-2009) ha treballat a l'IES Apel·les Mestres de l'Hospitalet de Llobregat. Ha participat també en diversos grups de recerca i en l'organització de congressos relacionats amb l'ensenyament de la llengua.

Guardonat amb el Premi Les Talúries l'any 1997 amb el recull de narracions Històries de vetllador, i amb el Premi Manuel Cerqueda i Escaler l'any 2002 amb la novel·la 'El carrer dels Petons', i amb 'Escacs d'amor i de mort' (Edicions Salòria) l'any 2016.

Marcel Fité va ser col·laborador a la desapareguda revista Pirineu Actual i actualment és membre del consell de redacció i col·laborador de "Lo Banyut" i de "Llengua Nacional" i col·labora a la revista Cadí-Pedraforca, en les quals ha publicat nombrosos articles i entrevistes relacionats amb el món dels raiers.

Peramola presentació el llibreter tris