02.10.2022 |
Viure als Pirineus

LLENGUA

Presenten el programa Camins del català i la 'Ruta de les Homilies d'Organyà'

El president Quim Torra ha inaugurat a Montserrat el monòlit de la Ruta de les Homilies d'Organyà, que té com a objectiu conèixer i estimar la llengua catalana.
Montserrat Homilíes d'Organyà
L'alcalde d’Organyà, Celestí Vilà, durant la seva intervenció/Ajuntament d'Organyà
Presenten el programa Camins del català i la 'Ruta de les Homilies d'Organyà'

El president de la Generalitat Quim Torra ha presentat, aquest dissabte a Montserrat, el programa Camins del català, una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura per difondre i donar projecció a rutes que tinguin com a eix central la llengua catalana.  

Quim Torra ha remarcat durant la seva intervenció que aquest projecte “a més d’una iniciativa cultural” pot ser també “un bon punt de partida de turisme cultural”, enllaçant així, ha explicat, amb una de les prioritats del Govern per aquest estiu com és la “potenciació del turisme”, que és  un dels sectors d’activitat més afectats de manera directa per la crisi de la Covid-19.

Quim Torra Camins del català

(Foto:El president Quim Torra durant la roda de premsa de presentació de Camis del català, a Montserrat /Rubén Moreno)

En aquesta línia, el president ha recordat que l’Executiu ha impulsat la campanya turística “Catalunya és casa teva”, que suposa “la inversió més important en promoció turística que s’ha fet fins ara al país en una campanya, 7,4 milions d’euros”.  Segons el cap del Govern, “volem transmetre el missatge que fer turisme a casa és també fer país en un moment difícil com l’actual per al nostre sector turístic” , i en aquest sentit, ha subratllat, que el “turisme cultural té una gran importància no només en termes d’impacte econòmic sinó també en termes de coneixement, gaudi i conservació del patrimoni cultural”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat en la seva intervenció “defugir” de les polèmiques sobre la llengua, que “al país no li interessen”, i defensar una llengua “en positiu, de tots i per a tothom”, perquè, ha assegurat, “si hi ha un factor de cohesió social,  aquest és la llengua”, tot recordant el consens que va generar el seu ús a l’escola al termini de la dictadura.

Per a Quim Torra, “la llengua és el nervi de la nació” i “si  falla, falla tot”; per això, el president ha lamentat “la situació delicada en la qual es troba”, i ha comminat la ciutadania i les institucions “a fer un esforç col·lectiu per normalitzar el seu ús social i prestigiar-la”“Jo la vull plena, no residual, per això no em resigno”, ha reblat el president.

Ruta de la Llengua Homilies d’Organyà

El cap de l’Executiu ha estat acompanyat en la presentació de Camins del català de la directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa, qui ha detallat el programa. Així, ha explicat que el projecte aglutina propostes de rutes fetes per conèixer i estimar el català en el context territorial: els parlants, les figures il·lustres, la petja que la llengua deixa en la toponímia, les varietats dialectals, etc. Són rutes d’interès tant per a aquelles persones que volen aprofundir en el coneixement de la llengua com per a les que volen descobrir-la perquè comencen a parlar-la.

El president demana “defugir” de polèmiques sobre la llengua i fer un esforç col·lectiu per esmenar “la seva situació delicada”

La primera ruta que es posarà a disposició de la ciutadania serà la Ruta de la Llengua Homilies d’Organyà, que està formada per nou punts d’interès, situats en tots els territoris de parla catalana: Organyà, Montserrat, Prada de Conflent, l’Alguer, Beniarjó-Gandia, Folgueroles, Castelló i Andorra. Política Lingüística ofereix continguts culturals i lingüístics específics i d’àmplia divulgació relacionats  amb aquestes localitats.

Montserrat Homilíes d'Organyà 2

Quim Torra va prendre part fa cinc anys, com a historiador i president d’Òmnium Cultural, en la inauguració del monòlit del quilòmetre 0 de la ruta, a Organyà.

A més del suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, la Ruta compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, del Govern de les Illes Balears, de diversos ajuntaments i de les diputacions de Catalunya. En tots els punts s’hi alçarà un monòlit de l’escultor Ramon Maria Jounou que simbolitza un moment o concepte que ha estat clau per a la llengua catalana (els orígens, la Renaixença, la normativització, la consciència lingüística, etc.). Per aquest motiu, un cop feta la presentació, el president ha visitat un d’aquests monòlits ja instal·lats i ubicat al Camí dels Degotalls de Montserrat. Precisament, Quim Torra va prendre part fa cinc anys, com a historiador i president d’Òmnium Cultural, en la inauguració del monòlit del quilòmetre 0 de la ruta, a Organyà.

Presenten el programa Camins del català i la 'Ruta de les Homilies d'Organyà'
Comentarios