LLENGUA

Presenten els índexs i el cercador digital avançat de les ‘Obres completes’ de Pompeu Fabra.

L’acte s’emmarca en la commemoració del desè aniversari de la mort de Joan Solà (1940-2010)
Jordi Mir
photo_camera El trempolí Jordi Mir, membre de la Secció Filològica de l'IEC /IEC

El desè i darrer volum de les 'Obres completes' de Pompeu Fabra, que s'ha presentat aquest dijous a l'IEC conté els índexs de mots, conceptes i noms propis del conjunt de l'obra del reconegut filòleg català. "És la mà per obrir la porta dels nou volums anteriors", ha resumit la directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa. En la mateixa línia, la presidenta de la Secció Filològica de l'IEC, Teresa Cabré, ha assegurat que significa la culminació de la "magna obra lingüística" de Fabra. A través de més de 400 pàgines, el volum inclou addicions i esmenes de les publicacions anteriors. L'IEC també ha presentat la "versió 2.0" del Portal Pompeu Fabra, que incorpora canvis i millores en la interfície.

L'objectiu dels índexs és "facilitar la consulta" dels volums anteriors, ha dit el membre de la Secció Filològica de l'IEC, Jordi Mir. "És una culminació per la llengua", ha assegurat la coordinadora de la confecció dels índexs, Anna Pineda. Així mateix, ha explicat que ha estat una tasca "llarga, entretinguda i col·laborativa", que ha implicat revisar totes les obres anteriors per anar creant la indexació. A més, també hi ha una part de complecions que inclou noves cartes i textos inèdits fins al moment.

Anna Pineda
"No podíem tenir una obra tant àmplia sense uns índexs per poder-hi accedir", ha dit, des de l'IEC, Cabré. Així mateix, la directora de la Càtedra Pompeu Fabra i presidenta de la Secció Filològica de l'IEC ha assegurat que actualment estan treballant per tal que les 'Obres completes' puguin estar disponibles al conjunt de biblioteques de Catalunya.

Canvis en el Portal Pompeu Fabra

Pel que fa al Portal Pompeu Fabra, el coordinador de la digitalització de les 'Obres completes', Lluís de Yzaguirre, ha detallat que s'han fet canvis en la interfície, millores en la resposta i s'ha creat un nou tipus de cerca. "Bàsicament vénen de problemes que es van posar en evidència quan es va crear el portal", ha assegurat Yzaguirre. Amb tot, es disposen de més modalitats de cerca, de manera que l'usuari pot treure més rendiment de les seves consultes.

Un dels aspectes que destaquen de la interfície és que s'ha incorporat la cerca en anglès. "És una obra impecable que es pot consultar a qualsevol lloc del món", ha celebrat, sobre això, Franquesa. El portal es va crear el 2018 i és una iniciativa conjunta de l'IEC i la UPF, amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat.

Importància del llegat de Pompeu Fabra

Tot plegat s'ha celebrat amb motiu de la commemoració del desè aniversari de la mort de Joan Solà i Cortassa, qui va ser codirector, juntament amb Jordi Mir, de les 'Obres completes' de Pompeu Fabra.

"L'obra de Fabra va ser molt ambiciosa i el projecte per compilar-la també ho ha estat", ha dit Franquesa. Durant l'acte s'ha fet èmfasi en la figura del filòleg i la seva obra. "L'obra de Fabra és com una casa, nosaltres en som els hereus i volem continuar aquest llegat per molts i molts anys", ha ressaltat la directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura.

comentaris