"A peu pels camins del cançoner" aplega la vitalitat creadora del Pirineu en matèria de cançons populars

Fa unes setmanes es va celebrar la presentació del recull literari i videogràfic A peu pels camins del cançoner, en un acte celebrat al Gran Teatre del Liceu i presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Aquest treball, aplega el fons de cançons populars del Pirineu que ha recollit el músic, investigador i divulgador del folklore català, Artur Blasco.

BIG_512360919040815_02
photo_camera Imatge de l'homenatge que va rebre Artur Blasco al Liceu.
Durant la presentació el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat “l’excepcionalitat d’aquest treball, que ens permet copsar maneres de viure de generacions i poder-ne gaudir en el nostre futur col·lectiu, doncs tenir cura de la memòria també és mirar cap al davant amb voluntat de futur”. Mascarell ha qualificat el treball d’Atur Blasco “com una obra imprescindible per a la conservació de la història musical catalana”. 
 
Artur Blasco, de 81 anys, ha estat treballant durant dècades en la recollida i la documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques. Durant aquest treball, l’estudiós també va enregistrar en suports audiovisuals moltes interpretacions de les cançons, labor que ha permès l’edició  de l’obra  A peu pels camins del cançoner, en imatges, composta per un total de 80 DVD que contenen 1.500 cançons populars del Pirineu.
 
La col·lecció aplega 1.500 cançons recollides directament d’uns 300 cantants informants de 160 pobles i masies de l’Alta Ribagorça, Val d´Aran, Ribagorça Oriental, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, La Noguera, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès i La Garrotxa, per la qual cosa constitueix un testimoni singular  i irrepetible en molts casos.
 
La recopilació d’aquest material videogràfic li havia estat encarregada a Artur Blasco per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals amb l’objectiu de documentar, preservar i difondre la cultura popular i tradicional catalana. Aquesta tasca, desenvolupada durant tres anys, constitueix un referent  etnomusicològic de Catalunya i suposa un element imprescindible i de gran interès per al coneixement i recuperació del patrimoni sonor de les comarques pirinenques.
 
Els treballs recopilats ara en gravacions videogràfiques són el complement de tota una tasca de recerca, estudi i documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques desenvolupada com a feina de treball de camp per Artur Blasco al llarg de 49 anys de la seva llarga trajectòria professional.
 
Aquests treballs li van permetre reunir en un únic i importantíssim fons documental cançons tradicionals dels pobles del Pirineu, que també ha difós. Una part d’aquests treballs han estat publicats en 12 volums (8 editats) de la col·lecció de llibres A peu pels camis del cançoner, que recullen la transcripció de la lletra i la música de les cançons recollides durant aquestes recerques:
  • Volum I Cançons de les Valls d’Àneu
  • Volum II Cançons del Cadí, Moixeró i Pedraforca
  • Volum III Cançons de Ripollès i de La Garrotxa
  • Volum IV Les cobles del Peirot
  • Volum V La Mare de Déu en 100 cançons del Pirineu
  • Volum VI Cançons del Pallars Sobirà
  • Volum VII Cançons de l’Alt Urgell
  • Volum VIII El Gall Negre
Artur Blasco també és l'impulsor de la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya, de la creació de l’Associació d'Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, del Museu de l’Acordió d’Arsèguel i organitzador de la Trobada d’Acordionistes del Pirineu.
 
El 1998 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. L'any 2001 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 2004 amb el Premi Nacional de Cultura Popular per “la incansable labor de recuperació, restitució, difusió i dinamització de la cultura popular pirinenca al llarg de 40 anys, emmarcada en les trobades d'acordionistes, els tallers de promoció, la divulgació del cançoner i l'obertura del Museu de l'Acordió d'Arsèguel”, ambdós guardons concedits per la Generalitat de Catalunya.
 
Més informació: www.edicionssaloria.com

comentaris