LITERATURA

El periodista Salvador Sabrià guanya el 45è Premi Carles Rahola d'assaig amb 'L'escriptori de la Seu'

Sabrià s'endinsa en una història personal -l'afusellament del seu avi- quan una nit d'octubre del 1936, al cementiri de la Seu d'Urgell es van afusellar 23 persones. Entre aquestes, el fondista Jaume Sabrià Roca (l'avi de l'autor).
Salvador Sabrià 2
photo_camera El periodista i escriptor, Salvador Sabrià, guanya el 45è Premi Carles Rahola d'assaig / LV

El jurat del 45è Premi Carles Rahola d'assaig, format per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Maria Puigverd i Josep Lluch, ha proclamat com a guanyadora l'obra 'L'escriptori de la Seu', del periodista Salvador Sabrià. El guardó també està dotat amb 6.000 euros i aquest 2024 s'hi havien presentat 21 originals.

En aquest assaig, Sabrià s'endinsa en una història personal -l'afusellament del seu avi- per reivindicar la memòria històrica. En plena revolució anarquista, una nit d'octubre del 1936, al cementiri de la Seu d'Urgell es van afusellar 23 persones. Entre aquestes, el fondista Jaume Sabrià Roca (l'avi de l'autor).

Quan al cap d'un any es van exhumar els cadàvers, només en van aparèixer 22. Faltava, precisament, el de Jaume Sabrià. "L'exploració del cas, a càrrec del seu net periodista, és la base d'un llibre que fa un recorregut per la quotidianitat de la Seu d'Urgell durant la revolució i posa en relleu tant la difícil 'convivència' familiar amb un desaparegut com l'esforç col·lectiu per recuperar la memòria històrica", destaca el jurat.

Salvador Sabrià
Salvador Sabrià, guanya el 45è Premi Carles Rahola d'assaig / 

Pilar Rahola guanya el 57è Premi Prudenci Bertrana

La periodista i escriptora Pilar Rahola ha guanyat el 57è Premi Prudenci Bertrana amb la novel·la històrica 'Cornèlius, l'almogàver'. El seu relat medieval s'ha imposat als 93 originals que van optar al guardó. El jurat destaca que l'obra és una "vibrant odissea" on el seu protagonista es veu immers "en aventures èpiques" per Anatòlia, on acompanyarà Roger de Flor, i al llarg de la novel·la, coneixerà Ramon Llull i també descobrirà l'amor. Els Premis Literaris de Girona també han donat a conèixer dos noms propis més dels guardons d'aquest 2024. En poesia, s'ha distingit 'L'estranger a casa', de Josep-Anton Fernàndez; en assaig, i en literatura juvenil, 'Bereshit' de Teresa Muñoz.

Pilar Rahola Guillem Roset
La periodista i escriptora Pilar Rahola ha guanyat el 57è Premi Prudenci Bertrana amb la novel·la històrica 'Cornèlius, l'almogàver'/ Guillem Roset

La Nit Literària, el 17 de setembre

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el 17 de setembre a l'Auditori de Girona. Aquell dia també es donarà a conèixer el Premi Aurora Bertrana de traducció i s'atorgaran el Cerverí de lletra de cançó i el Lletra, que reconeix projectes digitals de literatura catalana. Les obres guardonades arribaran a les llibreries l'endemà, el 18 de setembre.