28.09.2022 |
Viure als Pirineus

Peramola acull l'acte de la Diada a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran

Aquest dimarts va tenir lloc l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran que es va celebrar a l’Espai Miquel Martí i Pol de Peramola, en un indret situat al costat del barranc que dona nom al municipi. L’acte va posar en valor la literatura al Pirineu i va homenatjar els seus escriptors i escriptores.
L’acte va posar en valor la literatura al Pirineu.
L’acte va posar en valor la literatura al Pirineu.
Peramola acull l'acte de la Diada a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran

L’acte, que ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i del delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, va tenir l’objectiu de visualitzar la importància de la literatura com a eina que reflecteix l’esperit i la realitat del Pirineu, part indestriable de Catalunya i del seu sentiment nacional. És per aquest motiu que l’eix central de l’acte hva consistir en una taula rodona d’escriptors i escriptores del Pirineu i de prestigi reconegut (Roser Guix, Pep Coll, Albert Villaró, Jordi Mir i Josep Espunyes) moderada per la periodista pallaresa Marta Lluvich.

Durant aquesta taula rodona es va debatre sobre el paper de la literatura i dels escriptors al Pirineu, i de la relació del Pirineu amb el món literari català, així com la dificultat afegida per donar-se a conèixer en aquest sector. També es va reivindicar el paper de la variant nord-occidental dins la llengua catalana, i la necessitat de des descentralitzar la producció literària i editorial.

2
2

Durant l’acte es va poder gaudir de l’actuació musical del grup de folk tradicional del Pirineu, La Sonsoni. L’alcalde accidental de Peramola, Joan Puig, va agrair el fet que des del Govern s’hagi escollit el seu municipi com a seu de la Diada Nacional de Catalunya al Pirineu i Aran, i va destacar la relació del seu municipi amb diversos escriptors, com Ramon Besora o bé el mateix Josep Espunyes que en són originaris. El delegat territorial del Govern, Ricard Pérez, va posar en valor el paper de la literatura com un dels elements centrals de la cultura, que ens enriqueix i ens fa més forts com a societat, i és un element central de la nostra identitat nacional. En aquest sentit, va agrair la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a l’acte, que lidera un dels departaments que es desplegaran properament amb uns serveis territorials a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. També va voler recordar les tasques dels professionals i voluntaris que han lluitat contra les flames dels incendis d’aquest estiu. Finalment, va cloure la seva intervenció remarcant el paper de les dones que han contribuït a escriure la història del nostre país, i que han estat invisibilitzades o silenciades, tal i com s’emmarquen els actes del Govern per la Diada Nacional d’aquest 2022.

El delegat territorial del Govern, Ricard Pérez, va posar en valor el paper de la literatura com un dels elements centrals de la cultura, que ens enriqueix i ens fa més forts com a societat, i és un element central de la nostra identitat nacional

L’escriptor Josep Espunyes, guardonat amb la Creu de Sant Jordi aquest 2022, va fer un parlament reivindicant el paper del Pirineu dins la societat catalana, la professió d’escriptor, així com de la necessitat d’incentivar des de les institucions l’acte de l’escriptura, i també de protegir la llengua catalana com a patrimoni cultural català. Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va afirmar que “tot el que té a veure amb la Diada del nostre país és sempre especial i sentit” i que aquesta celebració“ ens recorda el compromís de la societat catalana per la llibertat”. En aquest sentit, però, va lamentar que “la nostra llibertat no és completa” perquè “encara tenim companyes i companys a l’exili i centenars de persones represaliades”. També va ressaltar que cal el suport “del conjunt de la ciutadania, del país sencer” per a “continuar insistint amb tota l’energia i amb tota la nostra convicció en la defensa de l’amnistia i l’autodeterminació perquè són les millors eines per acabar amb la repressió i la via més inclusiva i democràtica per resoldre el conflicte polític amb l’Estat”.

La consellera de Cultura va destacar que l’objectiu és viure en “una Catalunya pròspera, feminista, verda i democràtica; una Catalunya per a tothom” i que va assenyalar “la cultura i la llengua, el català i l’aranès, tenen un rol fonamental en la construcció del país perquè la cultura és un poderós instrument de canvi, i la llengua, un element de cohesió essencial”. Per finalitzar l’acte es va entonar Els Segadors a peu dret, que va donar lloc a un petit refrigeri. L’acte, que ha aplegar un centenar d’assistents, es va organitzar conjuntament amb l’Ajuntament de Peramola. 

Peramola acull l'acte de la Diada a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran
Comentarios