LLIBRE DEL PIRINEU

Pep Coll presenta a la Seu d'Urgell ‘La llarga migdiada de Déu’, la seva última novel·la

L'acte, a la llibreria El Refugi, va ser conduït per l'escriptor i president de l'Associació Llibre del Pirineu, Isidre Domenjó
Pep Coll El Refugi 2
photo_camera Pep Coll i Isidre Domenjó a la llibreria El Refugi de la Seu d'Urgell / @ElRefugiCoop ​

L’escriptor Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949) ha presentat aquest divendres, a la Seu d'Urgell, la seva última novel·la ‘La llarga migdiada de Déu’ (Proa) que tracta l’odissea d’uns adolescents per fugir de la barbàrie nazi a través dels Pirineus. L'acte el va presentar l'escriptor i president de l'Associació Llibre del Pirineu, Isidre Domenjó, i la llibreria El Refugi del carrer dels Canonges de la capital alturgellenca es va omplir de gom a gom de persones fidels seguidores de l'obra de l'escriptor de Pessonada.

Pep Coll El Refugi 1
Pep Coll i Isidre Domenjó a la llibreria El Refugi de la Seu d'Urgell / @ElRefugiCoop​

Aquesta tercera novel·la de Coll és un treball coral que parteix d’un episodi històric derivat de la Segona Guerra Mundial a la França de Vichy l’any 1940. S’ambienta en el sud del país on hi conflueixen tota mena d’exiliats republicans espanyols i jueus, polonesos, belgues, holandesos i francesos que fugen del nazisme. La novel·la se centra en un venedor ambulant que descobrirà un monestir en ruïnes amb desenes d’infants jueus. Mentre el nazisme arrasa Europa, els Pirineus apareixeran com l’única via d’escapada.

Pep Coll El Refugi 3
Pep Coll i Isidre Domenjó a la llibreria El Refugi de la Seu d'Urgell / @ElRefugiCoop

La novel·la es basa en fets reals però presenta ficció en alguns qüestions. Coll ha explicat que el moment històric de l’obra és quan els nazis acaben d’arribar a França i s’hi inicia la persecució contra els jueus. Per l’autor ha estat “interessant” investigar les particularitats que té la persecució al sud de França. “El més dramàtic és que la Germanderia francesa ha de detenir a jueus, són l’única policia que ho farà més enllà de la Gestapo perquè només podien ser col·laboracionista o herois desobedients. En alguns moments fan la vista grossa”, ha explicat.