LLIBRES

Les oliveres i altres paisatges perduts, d'Eva Arasa

Els paisatges són molt més que un espai físic: són les vivències que evoca la memòria i són també les persones amb qui les has compartit.
EvaOliveres
photo_camera Eva Arasa a Santa Bàrbara, al Montsià

Les oliveres i altres paisatges perduts, d'Eva Arasa Altimira, amb il·lustracions d'Assumpta Arasa Altimira, editat pel segell pirinenc Edicions Salòria, és un homenatge al pare i als paisatges de la infància. Els paisatges, en aquest cas, són molt més que un espai físic: són les vivències que evoca la memòria i són també les persones amb qui les has compartit.

Els paisatges, en aquest cas, són molt més que un espai físic: són les vivències que evoca la memòria

Els poemes, juntament amb les il·lustracions de colors suaus, destil·len sensibilitat i estima per la terra, per una geografia familiar que viatja del Montsià a Sabadell i el seu rodal. Les dues autores, de fet, són nascudes i crescudes a la cocapital del Vallès Occidental, si bé bona part dels estius i dels períodes de vacances els passaven a Santa Bàrbara, el poble de la plana montsianenca d'on era el pare.

AssumptaEvaOliveres

(Foto: Eva i Assumpta Arasa al camp d'oliveres de Santa Bàrbara, al Montsià)

En la primera part del poemari, on predominen els paisatges del Montsià, els records s'associen sobretot als arbres. D'aquesta manera, “les oliveres són el pare (...) un home de secà, amb el caliquenyo a la boca, les ulleres de sol i un barret de cowboy que portava a tot arreu”. Però més enllà de les oliveres, hi trobem garrofers, alzines i ametllers que ens parlen dels cicles de la vida i la natura.

En la segona part del recull, on Sabadell i el rodal són més presents, la voluntat de preservar els records –o combatre l'oblit, segons com es miri– es fa més evident:

                        [...]Si en sabés,

                        convertiria l'estampa en un pessebre

                        d'aquells que s'exposen pels volts de Nadal.

                        Així preservaria aquest dia,

                        incorruptible darrere un vidre,

                        i podria tornar-hi sempre que volgués.

les-oliveres-i-altres-paisatges-perdutsEl perfil

Eva Arasa Altimira va néixer a Sabadell el 13 d'octubre de 1976. Llicenciada en Història i Comunicació Audiovisual, és periodista i professora.

Assumpta Arasa Altimira va néixer a Sabadell el 29 de març de 1970. Llicenciada en Belles Arts i Màster en Psicologia Clínica, és artista i psicòloga.