El musicòleg Artur Blasco cedeix el cançoner popular del Pirineu a Santpedor, el poble de la seva infància

Es tracta d'una col·lecció de 12 volums que recull 1.600 cançons populars que van des de la Vall d'Aran fins a l'Empordà

artur blasco
photo_camera El musicòleg Artur Blasco és un referent al Pirineu.

Artur Blasco va néixer a Barcelona, però quan només tenia dos anys la seva família es va traslladar a viure a Santpedor (Bages), on va passar tota la seva infància. Reconegut per la seva recerca i divulgació de la cultura popular, Blasco ha recollit, poble per poble, el cançoner popular de tot el Pirineu, des de la Vall d'Aran fins a l'Empordà.

Tot aquest treball, que ha fet durant més de 50 anys, es recull a l'obra 'A peu pels camins del cançoner', una col·lecció de 12 volums que recull 1.600 cançons. Ara, el musicòleg ha volgut cedir aquesta obra completa a Santpedor perquè, segons diu, sempre s'ha sentit fill d'aquest poble. Pel musicòleg, la importància d'aquesta obra recau en el fet que, durant molt de temps, a Catalunya es va deixar d'editar tot allò que era cultura popular per culpa de la dictadura i ell es va dedicar a recuperar tota manifestació cultural del poble. "L'obra retorna al poble tot allò que és seu, aquesta és la meva feina", ha subratllat.

El musicòleg Artur Blasco ha cedit tota la documentació que ha recollit durant 50 anys sobre la cultura popular dels Pirineus. A més del treball de recuperació de l'acordió diatònic i l'estudi de més de 100 anys de presència d'aquest instrument en la música popular i tradicional dels Pirineus. 

En concret, el treball de Blasco consta de dotze volums que recullen 1.600 cançons i les seves variants melòdiques, rítmiques o de text, recollides en entrevistes personals de 300 cantants informants d'uns 200 pobles, caserius i masies de l'Alta Ribagorça, Ribagorça oriental, Vall d'Aran, Pallars Jussà, La Noguera, Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i La Garrotxa. 


El treball de camp el va portar a visitar els Pirineus i entrevistar-se amb músics, transcriptors i pedagogs de la zona. A més, Blasco va ser fundador a Arsèguel del festival de música popular i tradició de l'acordió. 

"Quan em demanen d'on sóc dic que sóc fill de Santpedor" 

Blasco va viure a Santpedor durant 15 anys. Fill del doctor Blasco, que dóna nom a un carrer del poble, el musicòleg subratlla que sempre s'ha sentit fill de Santpedor. El considerat pare de la cançó popular ha explicat que ha decidit deixar aquesta part del seu llegat a Santpedor perquè "em fa il·lusió i perquè sempre que em pregunten d'on sóc, dic que sóc fill de Santpedor". 

De la seva banda, l'alcalde, Xavier Codina, ha reconegut que rebre el llegat de Blasco ha estat "tota una sorpresa" pel municipi. El material es custodiarà a l'Arxiu Municipal de Santpedor, on podrà ser consultat per tothom qui ho vulgui.