04.12.2022 |
Viure als Pirineus

EXPOSICIONS

El Museu Hidroelèctric de Capdella presenta aquest dissabte l’exposició ‘Era, era... i ara ni paller ni era’

A partir de les 10.30 h, la casa de la vila de la Pobleta de Bellveí acollirà la mostra, en el marc de la Fira Ramadera
unnamed (54)
Fotografia de l'Era Casó. FOTO: Museu Hidroelèctric de Capdella
El Museu Hidroelèctric de Capdella presenta aquest dissabte l’exposició ‘Era, era... i ara ni paller ni era’

 El  Museu Hidroelèctric de Capdella participarà un any més a la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí, que tindrà lloc demà i el cap de setmana. La presència del Museu es visualitzarà amb la inauguració a les 10.30 h a la casa de la vila de la Pobleta de Bellveí de l’exposició ‘Era, era... i ara ni paller ni era’, un recull gràfic que servirà per recordar i homenatjar aquests espais, cabdals a les cases i a les explotacions ramaderes fins a mitjan segle XX. L’exposició està organitzada pel Museu i les veïnes de la Pobleta i serveix com a record de l’era, un lloc que amb fenòmens com la mecanització del camp, el despoblament i els canvis d’usos, va quedar relegat a ser un espai d’oci, on posteriorment es van edificar cases, pisos o garatges. Per valorar i reflexionar sobre aquests usos i els seus canvis, el Museu i les veïnes de la Pobleta han organitzat aquesta mostra, on es donen a conèixer eres, terrats, ubbles i altres espais que han servit per batre, munyir o criar-hi animals en un principi, per passar a tenir altres utilitats més endavant. També es tracten les eines i oficis vinculats a eres i pallers, alguns ja desapareguts.

POBLETA2
Una fotografia antiga de la Pobleta de Bellveí que es pot veure a l'exposició / Berta Palau


En aquesta exposició, es fa un recull gràfic de les eres que s’han conservat sense massa modificacions. A més a més, hi ha fotografies de pallers, corrals, eines i construccions auxiliars com per exemple colomers, conillers, polleres o coms. Així mateix, també s’hi trobaran fotografies d’aquelles eines i espais ramaders que han quedat en desús i que se n’està perdent el nom. Aquests s’han escrit tal com es pronuncien a la Vall Fosca. Aquesta exposició és un projecte de les veïnes de la Pobleta de Bellveí i del Museu Hidroelèctric de Capdella, que es pot visitar virtualment a: www.museuhidroelectricdecapdella.cat

8
Una fotografia de l'exposició / Berta PalauDes del Museu Hidroelèctric de Capdella consideren que la Fira de la Pobleta és l’entorn perfecte per presentar aquesta exposició, ja que aquests esdeveniments representaven un moment important dins del calendari de la Vall Fosca. Les fires ramaderes se celebraven antigament quan el bestiar de pastura baixava de les muntanyes per passar l’hivern. Es tancava el procés de transhumància i les fires servien per fer tractes i l’intercanvi de bestiar.

El Museu Hidroelèctric de Capdella presenta aquest dissabte l’exposició ‘Era, era... i ara ni paller ni era’
Comentarios