Miquel Alet: “Com a psicòleg, intento fer senzilles les coses que aparentment semblen complicades”

Entrevista a Miquel Alet, autor del llibre Ho estem fent bé? publicat per Edicions Salòria.

Miquel Alet
photo_camera Miquel Alet Torres.

Hola Miquel, ens podries parlar una mica sobre tu? Sóc el Miquel Alet Torres, sóc psicòleg, visc a la Seu tot i que sóc d'Organyà, tinc 38 anys i des de fa 13 anys treballo en un servei d'atenció precoç, és un centre de desenvolupament infantil que atén infants i famílies amb el desenvolupament dels seus fills, però també famílies que requereixen orientació en l'àmbit de criança i parentalitat, educació inicial dels infants petits de 0 fins a 6 anys.

Has escrit un llibre que es diu Ho estem fent bé?, d'on surt la idea del llibre? Sempre m'ha agradat escriure, però fa uns anys vaig fer una enquesta sobre quines preocupacions tenien les famílies amb infants de 0 a 6 anys i inclús amb adolescents de 18 anys i van sortir una sèrie de temes comuns amb patrons molt similars de preocupacions. A part, també vaig escriure un article a Viure als Pirineus que va tenir molta difusió, tant que des d'Edicions Salòria se'm va demanar si se'n podria escriure un llibre.

llibre
A qui vol arribar el teu llibre? És un llibre que en un principi sembla que va destinat a famílies d'infants i adolescents, però també és molt interessant en l'àmbit social, ja que el llibre fa una reflexió de com socialment estem afrontant la criança i la parentalitat, de quin pes tenim els altres agents de la societat que no són pares i mares d'aquells infants en concret, els cuidadors, monitors, etc., per tant dono un valor important a tothom que treballa amb infants perquè crec que ens oblidem que no només eduquen els pares, sinó que també és l'entorn qui educa als infants i als adolescents.

Perquè creus que el teu llibre és diferent de la resta? He volgut sortir del típic i tòpic scientificisme que fem servir els professionals que ens dediquem a carreres com la ciència, la psicologia, la medicina, etc., on sembla que l'única cosa que volem és treure teories, però l'he basat molt en la realitat i pràctica diària, els casos que em trobo en el meu dia a dia m'ha fet ser molt versàtil a nivell de ment i obrir les meves perspectives, i sobretot intento fer senzilles les coses que aparentment semblen complicades perquè puguin arribar a tothom.

Actualment hi ha molts llibres que parlen sobre la temàtica educativa de cara als infants i com les famílies han d'educar els seus fills, perquè hauríem de llegir el teu llibre i no un altre? És un llibre molt senzill, i el contingut està extret de les necessitats de la comunitat i la societat la gent s'hi sent molt identificada, i el que m'ha sorprès més és que s'hi senten identificats inclús persones que no tenen fills o que no tenen molta relació amb infants o que inclús són més grans. El llibre també té un to molt especial, i perquè utilitzo tocs d'humor, ironia, a part, també barrejo propostes de vídeos d'internet, de contes, cançons, i altres materials que es poden trobar a les xarxes que ens poden ajudar a reflexionar sobre la diversitat de l'ésser humà.

Podeu repescar l’entrevista sencera que hem fet al Miquel Alet al vídeo que tenim al canal Youtube de Viure als Pirineus: 👇