EDUCACIÓ

Mercè Solanelles: "Ensenyar idiomes pot ser una de les professions més gratificants que existeixen"

Mercè Solanelles i Ubach és de Montant de Tost, viu a la Seu d'Urgell, llicenciada en Filologia Anglesa i directora de l'Escola Oficial d'Idiomes de la Seu des del seu inici. Apassionada per la seva feina, Mercè Solanelles ens ha parlat per a VIURE ALS PIRINEUS dels primers quinze anys de vida de l'EOI, de la seva oferta educativa, del seu paper dins la societat i del premi que suposa per a un docent veure com els alumnes aprenen, dia a dia, a comunicar-se en una llengua nova.

photo_camera Mercè Solanelles és la directora de l'EOI de la Seu/Feliu Sirvent

L'EOI de la Seu d'Urgell compleix quinze anys. Quina valoració en fas? En faig una valoració molt positiva. Vam començar sense tenir edifici i amb molt poques aules. Ens vam estrenar a l'IES 'Joan Brudieu', on vam estar molt ben acollits, però no teníem el nostre propi espai. Ara tenim edifici propi i disposem a més de dos centres públics delegats, un a Sort i l'altre a Puigcerdà. En aquests quinze anys ens hem fet grans en dimensió, però també en maduresa.

Com es prepara el nou curs que ara comença? Es prepara amb forces novetats perquè hem crescut en oferta. Enguany oferim un curs de francès de primer i de segon flexibilitzat, això vol dir que no és un curs sencer com es fa habitualment, sinó que és un curs de 65 hores amb assistència a classe de només un dia, per facilitar el seu seguiment a l'alumnat que no té més disponibilitat presencial. També oferim, per primer cop, un curs C1 de francès, que vindria a ser el 6è, i ja és un curs d'especialització. El d'anglès ja fa anys que el fem.

Ara tenim edifici propi i disposem a més de dos centres públics delegats, un a Sort i l'altre a Puigcerdà

Més novetats? Sí, l'oferta dels cursos de C1 en modalitat semipresencial pensant en els centres públics delegats i la gent que té més dificultats de desplaçament. Això vol dir que dels dos dies setmanals, un és presencial i l'altre es pot fer on line, des de casa. I també oferim per primer cop un semipresencial de 5è. Una altra novetat important d'enguany són els cursos d'actualització.

Cursos d'actualització? Les llengües són vives i cal fer-les servir i ens passava que hi havia exalumnes de l'Escola, d'anys enrere, que se'ls havia rovellat el nivell assolit en el seu dia. Ara, amb els cursos d'actualització, podran actualitzar el nivell que ja tenien superat. Estem molt contents que finalment, en l'àmbit de Catalunya, aquests cursos siguin una realitat.

Quina diferència hi ha entre una EOI i un centre privat d'idiomes? Nosaltres, per començar, som un centre públic que depenem del Departament d'Educació i que tenim un currículum publicat que hem de complir. Però potser allò que ens fa més especials és que som professors i certificadors, això ens fa diferents de la resta d'oferta privada existent.

Som un centre públic que depenem del Departament d'Educació i que tenim un currículum publicat que hem de complir

Què vol dir això? Que no únicament oferim les classes i la formació, sinó que al final certifiquem els coneixements i els nivells assolits. Certifiquem A2, B1, B2 i C1, dins el marc europeu comú de referència.

I el paper de l'Escola Oficial d'Idiomes dins la societat? L'Escola Oficial vol donar una oportunitat pública i de qualitat d'aprenentatge d'idiomes i de certificació, i vol que la gent doni importància no únicament al fet d'aprendre una llengua, sinó al que això comporta: conèixer gent nova, aprofundir en la cultura que hi ha darrere d'una llengua. Saber anglès avui ha deixat de ser un mèrit, ara ja és un requisit. Un mèrit és saber més d'una llengua i a l'Escola es pot cursar anglès i francès i des del curs passat també oferim un curs instrumental d'alemany. Un idioma és una expressió de la realitat que percebem.

Saber anglès avui ha deixat de ser un mèrit, ara ja és un requisit

I la realitat traspassa les aules... Sí, per això al llarg de tot el curs fem activitats fora de l'aula. L'any passat, a més, va ser el primer any que vam organitzar una 'Setmana Cultural' oberta a tothom i no únicament per als nostres alumnes. Vist l'èxit i la bona acceptació, enguany celebrarem del 21 al 24 d'octubre la segona edició.

Què t'agrada més de la teva feina? Tot, m’agrada tot. M'agrada ensenyar, conèixer gent nova, transmetre el gust de saber llengües i poder fer aquesta feina aquí, a l'Alt Urgell. Penso que ensenyar idiomes pot ser una de les professions més gratificants que existeixen. És molt enriquidor motivar els alumnes i veure com dia a dia progressen. Tot requereix esforç, res és senzill ni immediat, i aprendre una llengua demana treball i constància, però també ofereix satisfacció i plaer. L'aprenentatge d'un nou idioma és un descobriment constant.

L'aprenentatge d'un nou idioma és un descobriment constant. És molt enriquidor motivar els alumnes i veure com dia a dia progressen.

Quin és el tipus d'alumne que va a l'EOI de la Seu? El perfil del nostre alumnat és força heterogeni, des de l'adolescent fins als adults i els jubilats. Majoritàriament venen per motius acadèmics i professionals, per tenir el nivell B2, requisit per obtenir un títol de grau o per obrir-se portes professionalment. També són molts els que ho fan com un repte personal i d'inquietud cultural. Aquí a l'Alt Urgell, per exemple, tenim una tradició molt forta d'aprenentatge de francès com a segona llengua i molta gent ve a 'refrescar' l'idioma que va aprendre de jove i que no utilitza en el seu dia a dia. És molt enriquidora aquesta varietat de perfils i edats dins de l'aula.

La tecnologia pot acabar substituint les Escoles Oficials d'Idiomes? No m'agrada la paraula 'substitució', la tecnologia enriqueix, ajuda i complementa. Ens fa buscar altres camins, ens mostra nous reptes i ens fa veure, per si algú no ho sabia encara, que no podem ensenyar idiomes avui com fa vint anys. Sense la tecnologia, per exemple, avui no podríem ni plantejar-nos un curs semipresencial a l'Alt Pirineu.

EOI la Seu 2