LITERATURA

Maria Barbal, Sebastià Alzamora i Sebastià Portell, finalistes del 6è Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

El guanyador del guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada es donarà a conèixer el 26 de gener
Maria Barbal Pere Francesch ACN
photo_camera L'escriptora trempolina Maria Barbal / Pere Francesch

'Ràbia' (Proa), de Sebastià Alzamora; 'Al llac' (Columna), de Maria Barbal; i 'Les altures' (Empúries), de Sebastià Portell, opten a guanyar la sisena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada: 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció. Segons el president de l'entitat, Xavier Antich, les novel·les seleccionades evidencien la "immensa potència i la gran riquesa de la literatura i cultura catalanes". "Cal seguir treballant pel prestigi de les lletres catalanes i la promoció de creadors, artistes, escriptors i professionals del món de les arts arreu, perquè representen el millor del nostre futur", afegeix. La guanyadora es donarà a conèixer el 26 de gener

De la preselecció de deu obres publicades entre el novembre del 2021 i l’octubre del 2022, un jurat independent, format per Oriol Izquierdo, Marta Pessarrodona, Xavier Pla, Neus Real i Marta Segarra, n’ha triat les tres finalistes.

Sisena edició de Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzant el sector.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait, amb l’obra 'Els estranys', i 'Aprendre a parlar amb les plantes', de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018. 'L’esperit del temps', de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019, i el 2020 el guardó va ser per a 'Boulder', d’Eva Baltasar. El 2021, la novel·la guanyadora va ser 'Junil a les terres dels bàrbars' de Joan-Lluís Lluís.