17.08.2022 |
Viure als Pirineus

ESCOLA FOLK DEL PIRINEU

L'orquestra de les Colònies Folk d'Arsèguel interpreten una 'Suite' de música tradicional de Colòmbia

Cada any, la suite gira al voltant d’un tema concret, sigui un viatge a una cultura determinada, personatges màgics o històries.
Escola Folk estiu 2022
La 'Chéverquestra' de les XXI Colònies per a Joves Intèrprets Folk / Escola Folk
L'orquestra de les Colònies Folk d'Arsèguel interpreten una 'Suite' de música tradicional de Colòmbia

Aquest diumenge passat, la 'Chéverquestra' de les XXI Colònies per a Joves Intèrprets Folk, amb 142 músics de 7 a 18 anys, va interpretar la Suite: Música tradicional i popular de Colòmbia, a Arsèguel.

Com en edicions anteriors, l’Escola Folk del Pirineu enguany ha programat dos torns de Colònies per a la preparació del concert/ball que es presenta cada any el darrer dia del festival “Trobada amb els Acordionistes del Pirineu”, d’ Arsèguel. Amb el músics inscrits als dos torns, es crea l’orquestra que interpreta la suite de concert. Es van crear, també, diferents formacions que s’encarregaren del ball.

Escola Folk estiu 2022 bis
 La 'Chéverquestra' de les XXI Colònies per a Joves Intèrprets Folk / Escola Folk

L’equip de l’Escola Folk del Pirineu va preparar el repertori per l’espectacle tot arranjant-lo segons els diferents nivells tècnics i tipus d’instrumentació dels músics participants. Cada any, la suite gira al voltant d’un tema concret, sigui un viatge a una cultura determinada, personatges màgics, històries...

SUITE 21: Música popular i tradicional de Colòmbia

Enguany els alumnes de les Colònies per a Joves Intèrprets i el públic assistent al concert, es van endinsar en la música dels diferents territoris colombians, oceà Pacífic, Atlàntic, selva, muntanyes... Tant els treballs escenogràfics com les diferents activitats de lleure dutes a terme a les Colònies, van tenir com a referència, d’una manera o altra, Colòmbia.

Els professors van coordinar cadascuna de les seccions instrumentals i el treball d’orquestra. Aquests professors van preparar el repertori i l’adaptaren segons les característiques dels músics participants. Cada dia i com a darrera activitat musical hi va haver l’assaig general d’orquestra.

Escola Folk del Pirineu

Des dels seus inicis l’Escola Folk del Pirineu actua directament en l’àmbit de l’Alt Pirineu. En aquest eix territorial, orogràficament difícil, amb problemes greus de despoblament, amb una mobilitat constant de la població per accedir a qualsevol servei, on al sector primer —el tradicional— li cal una reconversió i una bona part de la població treballa d’una forma o altra en els serveis, l’Escola Folk del Pirineu va crear una escola unitària que relaciona els residents pirinencs tant a nivell personal com col·lectiu. Relació entre alumnes que, visquin on visquin, se senten formar part del mateix projecte; tenint a l’abast l’aprenentatge de la música i dels nostres instruments tradicionals en llocs allunyats de les capçaleres comarcals.

Escola Folk estiu 2022 tris
La 'Chéverquestra' de les XXI Colònies per a Joves Intèrprets Folk / Escola Folk

Folk a l’Escola dona feina a un equip de 20 professors. Una part de l’equip d’ensenyants es va iniciar en la música com alumnes dels primers tallers i classes que fa anys es van crear. Aquest cicle — d’alumne a professor— està consolidat en una nova generació amb un gran potencial artístic i pedagògic. En uns casos, l’existència del projecte Escola Folk del Pirineu ha ajudat facilitant l’arrelament dels músics nadius i en altres casos, l’establiment de nouvinguts d’àrees urbanes en el nostre territori. També, amb les Colònies per a Joves Intèrprets Folk que l’Escola Folk, s’ha aconseguit una interrelació entre residents pirinencs i d’altres provinents d’arreu. La continuïtat d’aquest programa formatiu ha fet que aquesta relació hagi donat bons fruits amb la creació de grups de música tant territorials com interterritorials.

 

 

 

L'orquestra de les Colònies Folk d'Arsèguel interpreten una 'Suite' de música tradicional de Colòmbia
Comentarios