LLIBRE DEL PIRINEU

Isidre Domenjó: "El llibre del Pirineu ha guanyat potència en tots els gèneres"

Isidre Domenjó i Coll (La Seu d’Urgell, 1959). Periodista, escriptor i dinamitzador cultural. President de l’Associació Llibre del Pirineu. 

Isidre Domenjó Llibre del Pirineu 2
photo_camera Isidre Domenjó és el president de l’Associació Llibre del Pirineu / Feliu Sirvent

Isidre Domenjó i Coll (La Seu d’Urgell, 1959). Periodista, escriptor, dinamitzador cultural. President de l’Associació Llibre del Pirineu. 

En què consisteix la col·laboració entre l’Associació Llibre del Pirineu i l’IDAPA?

Des dels inicis de l’Associació, el 2010, l’IDAPA ha col·laborat estretament amb nosaltres i ho ha fet de manera molt profitosa. Gràcies al seu finançament, editem cada any per Sant Jordi un catàleg amb les novetats d’autors pirinencs i de temàtica pirinenca dels últims dotze mesos, és a dir, d’abril a abril. El catàleg, que anem mantenint cada any, s’edita en paper i també digitalment i ens permet donar visibilitat al llibre del Pirineu, és a dir, a la creació i a la producció editorial del Pirineu.

Com serà enguany el catàleg?

Inclourà un centenar de títols, dels quals la meitat són estrictament del Pirineu i, l’altra meitat, de socis (autors i editorials) de l’Associació que tenen alguna vinculació pirinenca per dir-ho així. El catàleg l’organitzem per gèneres. Hi figura l’apartat de narrativa i ficció, el d’assaig i estudis, el de natura i muntanya -que cada vegada té un pes més considerable- i també el de llibre infantil i juvenil, que disposa d’un espai important.

“La col·laboració amb l’IDAPA dona visibilitat a la creació i a la producció editorial del Pirineu”

Què en destacaries?

En destacaria que en tots els gèneres, el llibre del Pirineu ha guanyat potència, fins i tot, en poesia, un gènere literari que no té un encaix geogràfic. Una de les temàtiques que ha experimentat un major creixement ha estat els treballs històrics. Tenim la sort que actualment hi ha una fornada de joves historiadors locals que estudien i divulguen les seves recerques. Les presentacions de llibres d’història han esdevingut un èxit. El fenomen és doble i tots dos es realimenten: d’una banda, hi ha historiadors que treuen llibres d’història del Pirineu i, de l’altra, lectors pirinencs que s’interessen per aquesta temàtica.

Isidre Domenjó Llibre del Pirineu
Isidre Domenjó és el president de l’Associació Llibre del Pirineu / Feliu Sirvent

El 2020 es va iniciar una col·laboració per distribuir expositors. És així?

L’IDAPA i l’Associació Llibre del Pirineu vam impulsar la distribució d’expositors per a llibres de temàtica pirinenca a les llibreries i altres punts de venda del nostre territori. En la part superior hi apareix el text: “Llibre del Pirineu. Lectures de proximitat” i està indicat per posar-lo damunt de la taula o taulell i a l’aparador. La valoració de la iniciativa ha estat molt positiva.

"Les presentacions de llibres d’història han esdevingut un èxit. El fenomen és doble i tots dos es realimenten: d’una banda, hi ha historiadors que treuen llibres d’història del Pirineu i, de l’altra, lectors pirinencs que s’interessen per aquesta temàtica"

Sou presents cada any a la Setmana del Llibre en Català a Barcelona…

Cada setembre els autors i editorials pirinenques, al costat de les andorranes, som presents en un estand del Govern d’Andorra. Puc avançar que enguany, a més, amb la col·laboració de l’IDAPA, hi haurà un contacontes infantil pirinenc conduït per Ivan Caro.

Fa dos anys va néixer ‘El Pirineu en tinta’. De què es tracta?

El projecte consisteix en una sèrie de 'booktrailers', càpsules de vídeo de promoció del patrimoni literari pirinenc. Impulsat per l’Associació Llibre del Pirineu i l’IDAPA, compta amb Toni Lombarte, com a director i realitzador, i Ivan Caro, com a guionista i presentador.

L’IDAPA també ha col·laborat en la publicació d’un parell de llibres col·lectius…

Sí, el 2015 vam publicar “La muntanya escrita”, un recull de relats curts d’autors pirinencs, i el 2022 “Els camins escrits del Pirineu”, un llibre  embrancat amb l’exposició itinerant “Històries i Camins” que posa en valor la literatura, el patrimoni dels camins tradicionals i el territori. Tant en el llibre com en l’exposició hi ha tingut un paper fonamental la Núria Garcia Quera i la Taula de Camins de l’IDAPA. 

 

IDAPA logo