El Govern de la Generalitat ha acordat aquest dimarts, atorgar la Creu de Sant Jordi al Paleògraf, filòleg i historiador pirinenc Jesús Alturo i Perucho ( El Pont de Suert, 10 de març de 1954). Alturo ha rebut la distinció del Govern de Catalunya per la seva contribució a l’àmbit de la paleografia, codicologia i diplomàtica, i les seves aportacions cabdals a la història de la literatura i l’art medieval del període romànic de Catalunya.
La seva tasca de recuperació, estudi, conservació i difusió del patrimoni bibliogràfic i documental català, així com les seves nombroses recerques i publicacions, amb descobertes inèdites, han contribuït, de manera decisiva al reconeixement internacional de la personalitat històrica del nostre país i l’han fet mereixedor d’un gran prestigi professional, tant en l’àmbit nacional com entre la comunitat científica internacional. A més a més, forma part dels organismes més rellevants del seu camp a escala mundial.
Jesús Alturo i Perucho ( El Pont de Suert, 10 de març de 1954). Professor, des del 1976, de filologia llatina a la Universitat Autònoma de Barcelona, on el 1992 succeí el seu mestre Manuel Mundó a la càtedra de paleografia, codicologia i diplomàtica. Membre del Comité International de Paléographie Latine (1994), de la Société Nationale des Antiquaires de France (2013), i director de la Series Hispanica dels Monumenta Palaeographica Medii Aevi, sota el patrocini de la Union Académique Internationale, de l’Institut de France, del Comité International de Paléographie Latine, de la Real Academia de la Historia de Madrid i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, ha impartit cursos i conferències a diverses universitats de l’Estat i de l’estranger, i el 2005 fou director d’estudis convidat de l’École Pratique des Hautes Études de la Sorbona de París.
De les seves publicacions, centrades en la història de l’escriptura llatina, dels textos, dels còdexs, dels llibres, de les biblioteques i de la cultura escrita, i també en la paleografia, la codicologia, la diplomàtica, la filologia llatina medieval, la llengua i literatura catalanes i la història de l’Església, destaquen els llibres L’arxiu antic de Santa Anna de Barcelona (Fons de Santa Anna i de Santa Eulàlia del Camp) del 942 al 1200: aproximació històrico-lingüística (1985, en 3 volums; premi Ciutat de Barcelona al millor treball d'investigació el 1982); Història del llibre manuscrit a Catalunya (2003; premi Crítica Serra d’Or de recerca en humanitats el 2004, i El Calze i la lira entre reixes: culte i textos clandestins dins la Presó Model de Barcelona (1937) (2008). Cal esmentar també la seva producció d’articles en publicacions especialitzades nacionals i internacionals, en capítols de llibres col·lectius i en comentaris, que comprèn uns 250 títols, dels quals hom pot esmentar I glossari latini altomedievali della Catalogna con alcuni notizie sui settimani (1996), Deux nouveaux fragments d’un manuscrit de l’Itinerarium Egeriae du IX siècle (2005), Les études sur les fragments de manuscrits en Espagne: bilan et considérations diverses (2012) o El Baldaquí de Ribes i les seves inscripcions: origen i noves propostes d’interpretació (2013).
Guardonats amb la Creu de Sant Jordi d'aquest 2021
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha fet públic aquest dimarts el llistat de guardonats amb la Creu de Sant Jordi d'aquest 2021. I és que el Consell Executiu ha aprovat atorgar la distinció a un total de vint persones i deu entitats o grups pels seus "mèrits" i perquè "han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural". L'elecció dels guardonats, fets a proposta del Departament de Cultura, s'ha fet respectant la paritat de gènere i, segons el Govern, "reflecteixen la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial".
Entre els premiats anunciats aquest dimarts hi ha noms tan coneguts com els de Pau Gasol, Justo Molinero, Francisco Ibáñez, Alèxia Putellas, Mònica Terribas o el grup Els Pets. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya, i la distinció arriba enguany al seu 40è aniversari.
(Foto: El catedràtic Jesús Alturo, en una aula de la UAB/ @jesus_alturo)
Tal i com ha quedat reflectit als acords de Govern, reben la Creu de Sant Jordi Jesús Alturo i Perucho; paleògraf, filòleg i historiador; Mariona Carulla i Font, empresària i promotora cultural; Anna Rosa Cisquella i Passada, actriu i productora teatral; Ernest Costa i Savoia, fotògraf i escriptor naturalista; Joana Escobedo i Abraham, filòloga i bibliotecària; i Isabel Etxeberria Gorriti, pedagoga.
També han estat guardonats els coneguts esportistes catalans Pau Gasol i Sáez, i Alèxia Putellas i Segura; Manuel Heredia Jiménez, conegut com 'Tío Manuel', activista social; Francisco Ibáñez Talavera, dibuixant i guionista, pare de 'Mortadelo y Filemón'; Mercè Izquierdo i Aymerich, científica i professora; Elena Jaumandreu i Garrido, "la millor muntadora cinematogràfica del món" segons Orson Welles, amb qui va treballar en la pel·lícula Campanades a mitjanit (1965); i l'escriptor, professor i il·lustrador Enric Larreula i Vidal.
El conegut locutor, comunicador i empresari Justo Molinero Calero; l'empresària Anna Navarro Descals; el ceramista Joan Panisello i Chavarria, l'artista conceptual Àngels Ribé i Pijuan, i la periodista i exdirectora de TV3 Mònica Terribas; Rafael Tous i Giner, empresari tèxtil, col·leccionista d’art i mecenes; i l'esmaltador Francesc Vilasís i Fernández-Capallejà, completen el llistat dels que reben aquest any la Creu de Sant Jordi que atorga el Govern.
Igualment, el Consell Executiu d'aquest dimarts també ha acordat atorgar la Creu de Sant Jordi en forma de placa a deu grups o entitats destacades. Així, l'Associació Cultural Recreativa Unió Calafina; l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil d'Argentona; el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona; el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya; el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya; el grup musical Els Pets; l'Escola de Grallers de Sitges; la Federació Catalana de Natació; la Fundació Catalana de l'Esplai; i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, reben aquest any aquesta distinció.
La Creu de Sant Jordi es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.