RECONEIXEMENTS

L'escriptora Maria Barbal ha rebut aquest dissabte el 32è Premi Comte Jaume d'Urgell

Guardonada per la seua trajectòria i el compromís amb la llengua catalana
Maria Barbal premi Jaume d'Urgell 2
photo_camera Maria Barbal rep el premi de mans de l'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal / Ràdio Balaguer

L’escriptora trempolina Maria Barbal (Tremp, 1949) ha rebut aquest dissabte el 32è Premi Comte Jaume d’Urgell El guardó, que atorga l'ajuntamentde Balaguer, reconeix aquelles persones i entitats dels països catalans que per la seva força cultural, la seva original trajectòria i la gran capacitat de comunicació de la seva feina i obra, fan que siguin exemples per a fer més gran i més rica la xarxa natural i real dels països de parla catalana i dels seus ciutadans.

Guardonada l’any passat, l’acte d’entrega de la distinció es va ajornar el juny passat fins al novembre per la Covid, però Maria Barbal no va poder anar aleshores a Balaguer per qüestions d’agenda. L’entrega del premi, al Casal Cívic, ha comptat també amb una lectura de fragments de Pedra de tartera, el gran èxit novel·lístic amb què es va donar a conèixer el 1985, acompanyada per dansa a càrrec de La Xemeneia.

Maria Barbal premi Jaume d'Urgell 1(Foto: Maria Barbal amb les autoritats balaguerines i membres del jurat / Ràdio Balaguer)

Barbal va agrair amb emoció el premi i va dir que “és el moment de la vida en què es tracta de recollir el que s’ha sembrat”. També va tenir paraules per a la situació actual del català, que va definir de “moment crític i trist”. En aquest sentit, ha recordat que ella havia exercit de professora de català en un institut i “ara ens trobem amb unes dificultats que se sumen a un corrent general d’oblit de la llengua, sobretot a les grans ciutats, que deixen la situació del català en una posició molt difícil”.

Maria Barbal premi Jaume d'Urgell 3(Foto: Maria Barbal amb l'escriptor i membre del jurat, Josep Vallverdú / Ràdio Balaguer)

L’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, ha afegit pel que fa a la immersió lingüística i a la polèmica del 25% de castellà a les classes que “el fet de donar la raó a certes petites persones per raons més polititzades que no d’educació respon a la intenció d’apretar, com va dir un dels partits que més estrenyen, perquè el català torni a les masies i deixi els carrers, i aquesta situació hauria de revoltar-nos a tots”.

53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

El passat 10 de març, Òmnium Cultural anunciava que Barbal era la guanyadora del 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Aquest, però, no és el primer guardó atorgat per Òmnium que l’escriptora pallaresa s’emporta. Amb la publicació de “Pedra de Tartera”, la seva novel·la més reconeguda, va guanyar el premi Joaquim Ruyra.