L'Associació Cambuleta prepara un CD en pallarès per celebrar els seus 10 anys

Hi col·laboren músics, cantants i escoles del Pallars Sobirà i del Pallars Jussà

foto_3300014
photo_camera La formació "El Oso" durant la gravació.

L'Associació Cultural Cambuleta compleix 10 anys aquest 2018 i ho celebrarà amb l'edició d'un doble CD de cançons infantils en pallarès. El primer és un disc de cançons tradicionals cantades pels alumnes de sis escoles del Pallars Sobirà i del Pallars Jussà. El segon disc inclourà una vintena de cançons inèdites cantades per grups locals i alguna formació convidada de comarques veïnes. El disc de cançons tradicionals inclourà cançons com 'Sol solet', 'El Joan Petit quan balla', 'Puff el drac màgic' o 'Cargol treu banya'. Pel que fa a les cançons inèdites tractaran temes relacionats amb el territori com 'Lo Tamarro', el tren 'La Garrafeta', el riu Noguera Pallaresa o Carnaval.

L'Associació Cambuleta ha optat per fer un doble CD en creure que la música és una forma d'arribar als infants i les famílies d'una manera molt directa. Eva Tarragona, de Cambuleta, ha explicat que també es persegueix que sigui una eina útil per treballar a les escoles.

Tarragona ha explicat que han detectat que els escolars del Pallars canten amb català estàndard quan en realitat la seva llengua d'ús diari és el pallarès. Aquest ha estat el principal motiu que ha portat a l'entitat a fer aquest doble CD; apropar la música en pallarès als infants i les famílies.

Aquests dies s'estan gravant les cançons a l'estudi de gravació Piro Noise Audio Solutions a València d'Àneu, al Pallars Sobirà, i està previst que vegi la llum durant la primavera d'aquest 2018.

Una quinzena de grups locals col·laboren en aquest doble CD i alguns són artistes de comarques veïnes. L'autor de la majoria de les lletres de les cançons és el músic Tole Moreno i Cambuleta s'ha encarregat del lèxic pallarès. Pel que fa als cantants es vetllarà de manera especial per la pronúncia de les paraules amb la parla del Pallars.

Aquest disc persegueix el mateix objectiu que tots els projectes de l'Associació Cambuleta; vetllar per la conservació i promoció de la parla del Pallars.

comentaris