19.01.2022 |
Viure als Pirineus

L'editor i escriptor Ramon Besora presenta a la Seu d'Urgell el seu darrer conte

El peramolí Ramon Besora presenta aquest divendres, a les 18:30 hores, al Restaurant Paisatges de la Seu d'Urgell, el llibre que acaba de treure del forn (i mai millor dit): El conillet que volia pa de pessic publicat per l'Editorial Edebé.

Conillet cartell
El cartell de la presentació.
L'editor i escriptor Ramon Besora presenta a la Seu d'Urgell el seu darrer conte

De ben segur que fareu content a qualsevol nen o nena si li porteu el conte El conillet que volia pa de pessic. L’ha escrit el savi peramolí Ramon Besora i l’ha il·lustrat l’artista polonesa resident a Catalunya Zuzanna Celej. I ha estat publicat per Edebé en quatre edicions: en català, castellà, euskera i gallec.

El conillet protagonista del conte tenia ganes de menjar pa de pessic. Com s’ho farà? Doncs amb l’ajuda dels altres animals del bosc —l’os, el pit-roig, l’eriçó, les granotes, el toixó, els esquirols, les abelles...—, que busquen i li porten els ingredients que necessita per elaborar unes postres tan llamineres. La història és un cant al fet de compartir. Tots comparteixen la feina de preparar el pastís i també tots gaudeixen després del plaer de menjar-se’l.

El conte té la particularitat que està escrit en vers, la qual cosa li dóna un ritme narratiu molt musical. Està adreçat a primers lectors, fins a 7 o 8 anys, però també és molt adequat perquè els pares, els padrins o els germans grans el llegeixin als més menuts, aquells que encara no entenen el significat de les lletres però que se sentiran captivats per la preciosa història d’aquest conillet llaminer que es deleix per un tall de pa de pessic.

Les il·lustracions de Zuzanna Celej creen una atmosfera de somni, un món ple de sensacions i d’emocions. Estem parlant d’un dibuixos dolços, de colors suaus i traç amable, de tal manera que els personatges se’ns fan molt entranyables tot just a primer cop d’ull. Són imatges que ens omplen de fantasia els ulls i l’ànima i que ens conviden a endinsar-nos en aquesta evocació de valors que conté el llibre.

El conte es presenta a la Seu d’Urgell aquest divendres al vespre al restaurant Paisatges. I, és clar, hi haurà un pa de pessic que elaborarà en viu i en directe el cuiner Francisco Puente. A més de l’autor del text, Ramon Besora, seran presents a l’acte el també escriptor, i també peramolí, Joan Obiols, i la directora de Ràdio Seu, Marta Pujantell, que llegirà el conte. Quatre joves lectors també en llegiran fragments en català, castellà, euskera i gallec.

Ramon Besora és pedagog, escriptor i editor. S’ha especialitzat en l’aplicació de la lectura a les escoles. Fruit d’aquest interès son llibres com ara Escola i creativitat, Del plaer de llegir al joc d’escriure o Més enllà de la història. Per a nens i nenes ha publicat, entre altres, els llibres L’arbre de les lletres o L’ocell sense nom que volia ser rei.

Zuzanna Celej és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. S’ha especialitzat en la il·lustració, la fotografia artística i el gravat. La seva activitat professional se centra en la il·lustració editorial. Té nombrosos premis pels seus treballs, entre els quals destaca el premi obtingut als Estats Units com a millor il·lustradora per l’àlbum titulat Dins de la meva imaginació.

L'editor i escriptor Ramon Besora presenta a la Seu d'Urgell el seu darrer conte
Comentarios