MUSEUS

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat rep més de 4.000 visitants el 2019

L’equipament també va estrenar l’any passat la nova proposta pedagògica ‘El museu és una escola’. 
photo_camera Acte de presentació de la revista Cadí-Pedraforca/laseu.cat

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell ha tancat el 2019 amb un total de 4.186 visitants entre participants a visites guiades, cicles dedicats al formatge artesà, a la història local, a la meteorologia, a la Fira de Sant Ermengol, així com tallers de jocs familiars (sobre exposicions i sobre el Parc del Cadí-Moixeró). 

Pel que fa al tipus d’entrada en aquest museu de la Seu d’Urgell d’aquests 4.168 visitants es desglossa de la següent manera: 172 persones ho han fet amb entrada general; 667 a través d’entrada reduïda; 841 amb entrada especial (EL Castell de Ciutat); 966 persones han tingut entrada gratuïta i un total de 1.540 persones han participat en alguna de les diferents activitats.

Cal remarcar que l’Espai Ermengol ha registrat des de l’any 2012 (i fins a 31 de desembre de 2019) un total de 30.464 visitants

La característica principal d’aquests visitants és que és català i major de 65 anys. Els segueixen els visitants de grups programats per agències de viatges que procedeixen principalment dels Estats Units, França i Alemanya.

Dades 2019

Respecte a les visites guiades al mateix Espai Ermengol han estat majoritàriament per a grups de centres socials i agències de viatges, així com de participants en congressos que s’han celebrat a la ciutat. Com a ruta guiada que ha obtingut més participació és la dedicada a la ruta del formatge amb degustació, per gentilesa de la Cooperativa Cadí.

D’altra banda, durant l’any 2019 l’Espai Ermengol ha ampliat el catàleg de serveis guiats i tallers pedagògics de caràcter temàtic sobre història local, gastronomia i patrimoni natural a través de la Ruta del Pa, la Ruta de les Fortaleses, la Seu Medieval, Geologia i Fauna i Flora de l’Alt Urgell.

Dinamització de l’Espai Ermengol

Pel que fa a la dinamització de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat al llarg de 2019 s’han dut a terme les propostes Cicle Parlem de Formatge (mes de març) amb 150 participantsCicle Parlem d’Història (mes de maig) amb 469 assistentsconferència sobre Parlem de Meteorologia amb 48 personesCicle Parlem de Fira (mes d’octubre) amb 93 participantstaller de jocs familiar sobre l’exposició ‘Els superpoders dels nostres rius’ (7 assistents); i el taller familiar sobre El Parc del Cadí-Moixeró ple de vida (11 participants).

A més, l’Espai Ermengol també ha participat en la coorganització amb diferents àrees municipals i comarcals per programar activitats al voltant de l’exposició “Se’n parlave i n’hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu’, així com també de l’exposició fotogràfica del fons de Josep Maria Esclusa ‘Una mirada al passat’, oferint visites guiades obertes a tothom. Pel que fa a la mostra dedicada a bruixeria també es va organitzar una taula rodona al respecte.   

Altres activitats

Tanmateix, durant la temporada d’estiu es van programar juntament amb la Regidoria d’Infància de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Oficina Jove de l’Alt Urgell tot un seguit d’actes: projeccions cinematogràfiques del Festival Internacional de Cinema de Cerdanya; sortides nocturnes; tallers de patrimoni natural per a casals d’estiu i visita-taller a l’exposició “Herois i Superherois”; com també visites guiades gratuïtes  per al PIRIBUS,  l’Associació d’Amics de Castellciutat i l’Associació de Veïns i Comerciants del Casc Antic.

Des de l’Espai Ermengol també s’ha col·laborat oferint visites guiades per a esdeveniments de la ciutat com El Mercat Medieval dels Canonges i El Món Màgic de les Muntanyes.

‘El museu és una escola’, novetat 2019

Aquest passat 2019 s’ha creat una nova proposta pedagògica a través del Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell anomenat ‘El museu és una escola’, on l’Espai Ermengol està sent un recurs de formació per als docents del territori i  alhora està liderant un projecte multidisciplinar a la carta per als centres educatius interessats al descobriment del museu a través de la connexió amb altres partners de la comarca.

Modificació tarifes entrada i visites

Val a dir també que a partir de l’1 de gener d’enguany han quedat modificades les tarifes d’entrada i de visites a l’Espai Ermengol. “El motiu d’aquesta modificació, explica el tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Carlos Guàrdiarau en què enguany la línia que vol seguir l’Espai Ermengol és d’esdevenir un activador de memòria, de ser un espai de reflexió i d’aprenentatge i, a la vegada, aproximar el museu a tota la ciutadania. Per això, afegeix el tinent d’alcalde de Cultura, ha calgut aquest canvi pel que fa a l’entrada i els serveis que s’ofereixen”.

Les modificacions són les següents:

  • Augmentar el nombre de grup a 15 persones.

  • Ampliar la tarifa reduïda a persones aturades, discapacitats, famílies nombroses i monoparentals i Carnet Jove.

  • Crear una tarifa infantil dins de la tarifa especial per a infants de 7 a 12 anys.

  • Eliminar la tarifa de 5€ de la taxa per als passaport de la Xarxa de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran, ja que fa anys que ha deixat de funcionar.

  • Augmentar la gratuïtat als empadronats a la comarca de l’Alt Urgell.

  • Ampliar la gratuïtat per als dies festius locals: el 7 de juliol (Sant Ot) i el 20 de gener (Sant Sebastià).

  • Oferir el servei de guiatge per hora a 2,50€.

  • Modificació la gratuïtat per a les entrades i visites de grups vinculats a institucions de caràcter cultural i educatiu de la comarca de l’Alt Urgell, amb gratuïtat pels monitors i professors responsables dels grups.