Aquest darrer any la Companyia de Comediants La Baldufa va anunciar que deixava la direcció i organització del Festival Esbaiola’t. A partir d’aquesta notícia, l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu va apostar per la continuïtat del festival i va començar a treballar per articular un nou equip que pogués fer-se càrrec de l’organització de l’Esbaiola’t.
Aquest canvi ha portat a un major empoderament de l’Ajuntament d’Esterri, que ha passat a tenir un paper molt més rellevant que fins ara, assumint íntegrament l’organització i gestió del festival, el que suposa una implicació superior del territori i, per tant, a pesar de tot és un canvi que esdevé positiu.
Finalment, l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu, ha creat un nou equip que en realitat no és nou, ja que la majoria són persones que ja formaven part de l’organigrama del festival, el que suposa la millor garantia perquè l’Esbaiola’t pugui continuar endavant mantenint la seva essència i sent un referent de les arts escèniques per al públic familiar.
El nou equip està encapçalat per dues dones:
● Amàlia Atmetlló, assumeix la direcció artística de l’Esbaiola’t després de tots aquests anys dedicant-se a la producció del festival. L’Amàlia és gestora cultural, ha treballat durant 15 anys amb La Baldufa i va realitzar la direcció artística de La Temporada Lleida, des de setembre de 2021 fins el juliol de 2022.
● Judit Busquets, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu, s’incorpora a l’equip de l’Esbaiola’t assumint la tasca de direcció executiva i producció del festival.
Pel que fa a la direcció tècnica de l’Esbaiola’t, anirà a càrrec d’en Ferran López, qui coordinarà tota la tasca logística i de muntatges, equips tècnics, equip de regidores i regidors del festival, etc. Ell ja realitzava la coordinació tècnica sota el comandament de La Baldufa.
Pere Ticó, alcalde d’Esterri d’Àneu, acompanyarà tot l’equip de l’Esbaiola’t en aquesta nova etapa i continuarà sent el referent del festival al territori.
Toto l’equip comptarà, també, amb el suport del regidor de cultura de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu, Jaume Gallart
Els objectius del nou equip són:
- Mantenir la programació de qualitat per al públic familiar. Amb espectacles referents catalans, espanyols i internacionals. Malauradament la zona continua sense tenir programacions teatrals estables, pel que el festival continua sent bàsic per donar accés a les arts escèniques al públic del Pallars Sobirà.
- Continuar i incrementar el vincle amb el teixit associatiu de la zona: aconseguint que la gent, entitats, associacions i empresaris de la zona vagin de la mà, com una peça més que conforma i dóna un valor afegit al festival i que a canvi els permet que el seu territori es posi al mapa, més enllà de la comarca. A més aquest 2024 es treballarà amb entitats de diversitat funcional del territori.
- Donar valor al territori programant en espais inusuals, racons naturals i patrimonials.
- Mantenir i millorar el suport a la creació del festival: Pensem que com a festival estratègic d’arts escèniques del Pirineu, cal seguir apostant pel suport a la creació de companyies que facin espectacles familiars i de carrer. El suport a la creació vam començar a realitzar-lo l’any 2022 amb “Suma” de Sound de Secà, i l’any 2023 amb “HoHiHu” de Farrés Brothers.
El suport consisteix en una estada de 10 dies a Esterri d'Àneu amb allotjament i dietes pagades per a poder assajar. Suport tècnic i artístic que la companyia sol·licita i finalment, a partir de 2024, un petit import econòmic destinat a la creació. Aquest suport fa que durant 10 dies una companyia estigui a Esterri i faci assajos oberts amb l’escola i institut de la zona, així com diferents activitats amb els col·lectius i entitats del territori.
La 17a edició de l’Esbaiola’t se celebrarà de l'11 al 14 de juliol