L’evolució arquitectònica de la catedral d’Urgell, de la mà d’un dels màxims especialistes

La conferència tindrà lloc demà, dia 11 d'octubre a les 7 de la tarda de la mà de Gerardo Boto Varela, professor d’Història de l’Art Medieval de la Universitat de Girona. La conferència porta per títol “Les canviants fesomies de la catedral. Al centenari de Santa Maria d’Urgell de Josep Puig i Cadafalch”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo_camera Capçalera de la catedral d’Urgell. Autor: Carles Gascón Chopo

Després de l’èxit de la primera conferència del cicle “Desenterrant el passat”, aquest dimecres, 11 d’octubre, a les 7 de la tarda, la catedral de Santa Maria d’Urgell serà novament el centre d’interès d’una nova conferència, en aquesta ocasió, de la mà de Gerardo Boto Varela, professor d’Història de l’Art Medieval de la Universitat de Girona, que porta per títol “Les canviants fesomies de la catedral. Al centenari de Santa Maria d’Urgell de Josep Puig i Cadafalch”. L’acte se celebrarà a l’església de Sant Miquel de la Seu d’Urgell.

Gran referent dels estudis sobre l’art romànic català, el professor Gerardo Boto Varela és actualment un dels principals especialistes del país sobre la catedral d’Urgell. Els seus estudis al voltant del temple li han permès formular una sèrie de propostes sobre els orígens i l’evolució arquitectònica de l’actual temple catedralici, edificat per iniciativa del bisbe Ot d’Urgell a partir de la segona dècada del segle XII, així com les seves relacions amb al temple anterior, també romànic, que fou promogut pel bisbe Ermengol.

La conferència del professor Gerardo Boto obre un conjunt d’accions vinculades amb la commemoració de l’Any Puig i Cadafalch a la Seu d’Urgell, que inclourà diverses conferències entre els mesos d’octubre i novembre, i que culminarà amb una exposició al voltant de les restauracions de la catedral d’Urgell durant el segle XX, segons les propostes formulades pel cèlebre arquitecte modernista a partir de l’any 1915. Formen part de l’organització de l’Any Puig i Cadafalch a la Seu d’Urgell el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell, el Bisbat d’Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, la Delegació del Pirineu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, amb la col·laboració de Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.