24.05.2022 |
Viure als Pirineus

Jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó

La jornada de portes obertes tindrà lloc dissabte dia 23 de setembre 

cabo
Església romànica de Sant Serni de Cabó, segle XI. Foto: Montse Riu Piqué
Jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó

Dissabte 23 de setembre l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet, organitza la darrera jornada de portes obertes d’enguany a l’església romànica de Sant Serni, (s.XI). La finalitat de l’acte és donar a conèixer l’exposició permanent sobre el llinatge dels Caboet i, el facsímil dels Greuges de Guitard Isarn, (datat entre 1080-1095), un dels documents més antics en llengua catalana.

En aquesta ocasió, i com ja succeí el passat mes de juliol, també s’explicarà la història d’Eliarda de Montellà (mas del municipi  de Cabó) una senyora benestant de la vall que l’any 1157 decideix fer donació de tots els seus béns a la canònica agustiniana d’Organyà i marxar en pelegrinatge a Sant Jaume de Compostela. 

Entre els béns que Eliarda fa constar en el seu testament en destaca la roba de llit. Cal tenir present que la casa medieval posseïa poc mobiliari i el llit acostumava a ser l’element principal dins una estança, fent en ocasions funcions de seient i taula. La roba de llit, anomenada lectuaria o liteira conformava una de les majors riqueses materials  de les llars de l’època, juntament amb la indumentària personal i els estris agrícoles.

Si us atanseu a Sant Serni sabreu quina fou la roba de llit que Eliarda deixà en testament als canonges d’Organyà.

Lloc: Cabó (Alt Urgell)

Horari:D’11 a 14h i de 16 a 19h.

Accés gratuït, amb una guia que fa les explicacions pertinents.

Jornada de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó
Comentarios