PATRIMONI

El divulgador Jordi Casamajor descobreix a les Valls de Valira un gravat rupestre prehistòric "excepcional"

Casamajor posarà en coneixement de les autoritats de Patrimoni de Catalunya la descoberta perquè se'n pugui deixar constància.
Gravat rupestre Jordi Casamajor
photo_camera Representació del gravat rupestre prehistòric d'un cérvol / @CasamajorJordi

El divulgador científic Jordi Casamajor ha descobert aquest dissabte, al terme municipal de les Valls de Valira, a tocar de la frontera andorrana, un conjunt de gravats prehistòrics que inclou un sensacional cèrvol. Segons ha explicat ell mateix a través de les xarxes socials "hi ha una gran varietat de representacions, però destaco la figura d'un cérvol que era la divinitat que representava el cicle de mort i renaixement de la natura".

Gravat rupestre Jordi Casamajor 2
Representació del gravat rupestre prehistòric d'un cérvol / @CasamajorJordi

Els gravats es troben en un lloc amagat, de difícil accés, molt aïllat i fora de qualsevol circuit de pas que ha fet que no hagi estat identificat fins ara, ha indicat Casamajor, que posarà en coneixement de les autoritats de Patrimoni de Catalunya la descoberta perquè es pugui deixar constància de les representacions que estan "molt ben conservades". 

Gravat rupestre Jordi Casamajor 3
Representació del gravat rupestre prehistòric d'un cérvol / @CasamajorJordi

Casamajor explica que el conjunt "té paral·lelisme gràfic i cultural amb el del Roc de les Bruixes" i destaca sobre aquest perquè a més de símbols i ratlles "hi ha la representació d'un animal, que es feien en llocs de culte i de rituals de natura". I assenyala que el cérvol simbolitza "la divinitat, l'animal en aquesta època representa el cicle de mort i resurrecció, no adoraven al cérvol sinó el que significa perquè les banyes li cauen i li tornen a néixer" per a uns pobles que evidentment no sabien llegir ni escriure. 

Jordi Casamajor
Primer pla del divulgador científic Jordi Casamajor / 

El perfil

Jordi Casamajor Esteban (andorrà nascut a Sant Julià de Lòria el 1971) és investigador i divulgador de l’art rupestre i del patrimoni megalític dels Pirineus, llicenciat en belles arts, escultor, il·lustrador i fotògraf aficionat.