MÚSICA I CANÇÓ

Joan Ribolleda 'Truqui', passió per la música

Després d’anys amenitzant les vetllades i festivitats de la Seu d’Urgell i de molts indrets del Pirineu, l’entranyable i estimat músic urgellenc Joan Ribolleda, conegut popularment com a Truqui, publica el primer disc de la seva ja dilatada trajectòria.

Truqui
photo_camera Joan Ribolleda 'Truqui' en una actuació de carrer/facebook

Després d’anys amenitzant les vetllades i festivitats de la Seu d’Urgell i de molts indrets del Pirineu, l’entranyable i estimat músic urgellenc Joan Ribolleda, conegut popularment com a Truqui, publica el primer disc de la seva ja dilatada trajectòria. El disc, que porta el nom de 'Truqui, l'home orquestra', està format per 18 cançons i popurris, un dels formats preferits per l’autor. Les cançons són un recull de melodies populars que, a voluntat de l’artista, intenten representar tots els gustos i colors de la gent a qui durant tants anys ha tingut l’oportunitat de complaure.

El disc es publica sota l’estela de Nitíssimo Records, segell discogràfic impulsat pels joves urgellencs Josep Rebés i Aleix Andorrà, que  n’ha gravat i distribuirà 200 còpies, en una edició limitada de col·leccionista que es podrà adquirir el mateix divendres 21 de desembre, a la presentació que tindrà lloc a les vuit del vespre a la Sala de Cultura de Sant Domènec. L’acte és organitzat conjuntament per Nitíssimo Records i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i comptarà, a més, amb la col·laboració de l’escriptor Joan Obiols i la periodista i directora de Ràdio Seu, Marta Pujantell.

Pintura Truqui autor John Burge

(Pintura de Joan Ribolleda, Autor: John Burge)

Passió per la música

Joan Ribolleda va néixer a la Seu d’Urgell el 1952. La seva era una familia treballadora originària de la comarca del Bages i molt vinculada a la música, el pare fill de Navàs i la mare de Sallent. Els seus cosins tocaven a l’Orquestra Rosaleda  i l’Orquestra Marina. Guillem Vinyes, germà del seu padrí, va ser fundador de l’Orquestra Rosaleda, que es va crear precisament a Sallent. Pel Truqui, “Sallent és un poble molt especial i màgic, m’agrada anar-hi sovint”.

El seu primer contacte amb la música va començar quan tenia tretze anys, a l’Institut de la Seu, tocant a la tuna i formant el grup Els Esquelètics. “El meu germà Jaume va ser dels primers de la Seu que es va comprar una guitarra elèctrica”, recorda el Truqui .“Ell va ser el culpable de la meva passió per la música,  jo seguia els seus passos, el seguia a tot arreu, tenia un local i allà vam formar Els Trucos”.

Quan el seu germà Jaume va plegar de l’Institut, ell va començar a cantar amb el Josep Maria Aixàs, versionant cançons dels Brincos, i va ser el mateix Josep Maria –avui professor d’anglès i propietari d’una escola d’idiomes a la Seu d’Urgell– qui el va introduir a Andorra on va començar a tocar amb Els Grius, un grup musical on hi havia els germans Albert, fills de l’Esteve Albert i Corp. Era l’any 1968 i Joan Ribolleda tenia aleshores 16 anys. Va ser precisament el poeta, autor teatral, historiador i promotor cultural, natural de Dosrius (Maresme) però establert a Andorra, qui va batejar el grup amb el nom d’Els Grius. El griu és una criatura mitològica ferotge i perillosa que té el cap i les potes de davant d’ocell rapaç gegant –amb plomes daurades, urpes esmolades i un bec ganxut– i les potes de darrere i la cua de lleó.

Cadaqués i Dalí

Després de l’experiència andorrana va començar l’etapa de Cadaqués, on Joan Ribolleda va conèixer el mateix Salvador Dalí. “Un dia vaig tocar a casa seva, a Port Lligat”, recorda. Tot i rodar aquells anys per l’Alt Empordà, el Truqui no es deslliga de la Seu i manté el contacte amb en Toni Bernadó que tenia un grup que es deia Els Nobles, amb qui feia pasdobles i festes majors” i quan s’acabava la temporada de la Seu, se’n tornava amb Els Grius andorrans, amb qui tocava rock i actuaven molt sovint a la parròquia d’Escaldes, però també a Ràdio Andorra o a la discoteca Bay-Bay de Sant Julià. Al Truqui sempre li ha agradat compaginar el rock amb la música de ball, boleros i pasdobles.

L’etapa de Londres

Joan Ribolleda va ser un avançat als joves de la seva generació, va voler conèixer món i deixar enrere un país “tancat i en blanc i negre”. El 1971, quan tenia 19 anys, se'n va anar a Londres “a veure com feien les coses i sobretot a aprendre”. Volia veure concerts que aquí no arribaven, “hi vaig estar sis mesos, aquell ambient era molt fort comparat amb la Seu d’aquells anys, vaig viure i veure moltes experiències noves i també vaig aprendre l’idioma”. En tornar d’Anglaterra, va ser cridat a fer la mili i se’n va anar a la legió, a Villacisneros, al Sàhara.

La mili a la legió era molt dura, però musicalment el Truqui va continuar tocant amb l’Orquestina i la banda de la legió i això l’ajudava a evadir-se del dia a dia i li feia veure les coses d’una altra manera. “Tocava per als sergents i els oficials i vaig poder practicar tant com vaig voler”. A la legió va conèixer un guitarrista molt bo, que havia tocat a Los Canarios, amb qui va fer una forta amistat.

Dos anys a Holanda

En acabar el servei militar, el Truqui no es queda a la Seu i decideix anar-se’n a Holanda. A Amsterdam, a través d’uns amics holandesos va saber que un conjunt necessitava un guitarrista, “em van fer una prova  i ja m’hi vaig quedar”, així va ser com va entrar a tocar amb els Machine. Amb els Machine hi va tocar un any i va ser una època molt agraïda, amb moltes actuacions, sovint dins un vaixell. “Em vaig entendre molt bé amb els holandesos”, assegura.

Quan el grup es va desfer, Joan Ribolleda deixa Holanda i se’n torna cap a casa, viu a la Seu, treballa a Andorra i abandona temporalment la música. Però no pas per massa temps, ell necessita tocar i expressar-se a través de la música, i al cap de cinc anys formen Els Robots amb el Toni Bernadó i altres músics d’Andorra.

Joan Ribolleda Truqui ha comptat sempre amb la simpatia i l’escalf d’un públic incondicional que l’ha estimat com a músic i com a persona i no l’ha abandonat mai. Més enllà d’edats, generacions i estils musicals. Joan Ribolleda, Truqui, ha estat i és un fenomen popular, transversal i intergeneracional. “He vist passar moltes generacions, que avui están casats, afillats i són padrins, i que ja no surten a les nits, però jo encara surto de festa”.

Des dels 16 anys fins als 66, la música ha estat el nervi vital del Truqui, “sortint tots els caps de setmana”, però no és fins ara que veu la llum el seu primer disc en solitari i fent els temes que a ell li agraden. “Vaig gravar la cançó del Gall Negre, amb la Principal del Baridà, al festival Tradicionarius, substituint el seu guitarrista”.

Al Truqui li fa molta il·lusió l’acte de presentació del seu disc a la Seu, retrobar-se amb tota la seva gent i celebrar conjuntament tota una vida musical.  “M’agradaria que s’omplís Sant Domènec i que el públic s’ho passés la mar de bé”. Creu que més enllà de la música, molta gent l’anirà a veure a Sant Domènec per l’amistat de tants anys: “A la vida he intentat no enfadar-me mai amb ningú, no tenir cap enemic i portar-me bé amb tothom. Aquesta manera de fer ja la vaig viure a casa, a la meva família, des de petit”.