Més de 320 persones d’arreu de Catalunya, Aragó, País Valencià, Illes Balears i Catalunya del Nord van assistir, el passat 26 de maig, a l’acte de lliurament de premis de la 14a edició del concurs literari AMIC-Ficcions, celebrat al CaixaForum Barcelona. L’esdeveniment, l’últim de quatre actes que s’han organitzat –Menorca, Eivissa, Mallorca, País Valencià i Catalunya– va comptar amb la presència de Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; José Ignacio López Susí, director general de Política Lingüística del Gobierno de Aragón; Oriol Magrinyà, director de l’Editorial Barcino, un dels projectes de la Fundació Carulla; Mohamed El Amrani, periodista i fundador de l’Associació Cultural Xarxa de Convivència de Roses (ex concursant d’AMICFiccions); Marta Vivet, guionista de la sèrie de ficció de TV3 “Les de l’hoquei” (ex concursant d’AMIC-Ficcions) i Ramon Grau, president de l’AMIC.
De les 200 històries finalistes, el Premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2022, guardonat amb un iPhone, ha estat per Jana Cuch Guillén de l’INS Jaume Balmes de Barcelona, sota el pseudònim Jana Cuch, pel seu relat “La vida que no vaig viure”. El jurat ha considerat que la història mereixia el primer premi, “per una radiografia familiar d'una riquesa excepcional. Ens capbussem de ple en els micromons dels seus personatges, amb les seves quotidianitats distintives, coherents i plenes de detalls i textures que ens permeten conèixer-los com si fossin vells coneguts."
Premi a la Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2022
En la posició de Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2022, guardonat amb un iPad, hi ha hagut un triple empat. D’una banda, s’ha endut el guardó Emma Martín Guasch, sota el pseudònim emmartin, de l’Escola Vedruna Vilafranca de Vilafranca del Penedès, per l‘obra “Unes últimes paraules”. El jurat l’ha definit com: “Què faries si un desconegut se t'acostés i et digués…” Així comença aquesta història. Un principi que sap despertar la fantasia del lector i que ja no li permet parar de llegir. Aquesta és una història fresca i molt actual, una història on la vida guanya i perd, on la joventut i la vellesa formen equip i conviuen intensament fins al punt i final”.
També, s’ha guardonat a Daniel Endrino Sánchez i Roger Hernando Harto, del grup RD, de l’INS Manuel Vázquez Montalbán de Sant Adrià de Besòs per l’obra “L’endemà”, per, en paraules del jurat, “ser un relat dur i a la vegada fascinant, el qual narra de forma acurada i commovedora l'endemà d'un suïcidi. A través de la història, el lector es qüestiona i aconsegueix empatitzar amb el patiment i angoixa de la protagonista, traslladant-te als pensaments més amargs de l'ésser humà.”
Per últim, també com a Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2022 s’ha premiat a Júlia Pelegrí Mancebo, sota el pseudònim Júlia Pelegrí, de l’INS Vallvera de Salt, amb el relat “Vals a dos” per “un conte molt interessant escrit en temps real que t’atrapa des de la primera línia, que treballa el suspens amb el mestratge dels bons escriptors i que desenvolupa tota la trama sabent mantenir la intensitat del relat fins a un final obert que obliga el lector a fer volar la seva imaginació. Esplèndid”.
Premi Especial Ciutat de Barcelona
Com cada any, l’alta participació a la ciutat de Barcelona i l’excel·lent nivell literari dels estudiants de la zona ha fet possible el lliurament del Premi Ciutat de Barcelona. En aquesta edició, el 1r Premi Especial Ciutat de Barcelona ha estat per Bernat Vilanova de l’INS Manuel Carrasco i Formiguera, pel seu relat “Punts Morts” en paraules del jurat per estar “al nivell de les millors novel·les negres, aquest relat conté tot allò que les fa interessants: una gran història de bons i dolents, molt dolents, escrita amb imaginació, tensió i ritme. Un conte de suspens original, atrevit i esquitxat d’una certa ironia que el fa molt atractiu. I a més... guanyen els bons!”.
També hi ha hagut un empat en el 2n Premi Ciutat de Barcelona. L’ha rebut Joan Portals Bonich de l’INS Jaume Balmes, pel seu relat titulat “Art” per “l'esplèndid redactat adequat al gènere, el qual uneix el "thriller" amb la novel·la de terror, per la fascinant forma de representar com entén l'art el personatge principal i per la gran capacitat inventiva. Acompanyant d'un final que no et deixa indiferent”. I també ha estat premiat Esteban del Campo de l’Escola Manyanet Sant Andreu, amb el relat “Ànima Perduda”, per “crear una història futurista acompanyada d’un argument original on les ànimes són les protagonistes, i on la fluïdesa de la ploma de l’autor es fa palesa a cada frase. Acompanyada d’un gir final on emocions, sentiments i egoismes s’obren pas”.
Premis d’Aragó, Catalunya del Nord, País Valencià i Illes Balears
En l’àmbit global, el Premi a la Millor Història del País Valencià ha estat per Aina Brisa Pedrón i Marina Duart Ciscar, sota el pseudònim Aina i Marina, de l’IES Enric Soler i Godes de Benifaió, amb el seu relat “Aire”, del qual el jurat ha destacat que és "un relat de ritme frenètic que explora, amb complexitat i matisos, els clarobscurs del lligam entre els seus protagonistes". El Premi a la Millor Història de les Illes Balears, ha estat per Maria Antònia Maimó Vidal, de l’IES Felanitx, sota el pseudònim Maria i Antònia, amb el relat titulat “Dualitat mortal”, perquè "sorprèn amb les seves metàfores i corprèn amb la precisió de les seves descripcions, banyades d'humor negre. Un relat que entreteixeix passat i present, particular i universal, per plasmar preocupacions polítiques i socials.”
El Premi a la Millor Història d’Aragó ha estat per Albert Folch Doz, Samuel Lumbierres Gascón i Hugo Roc Blanc, sota el pseudònim El trio calavera, de l’IES La Llitera de Tamarit de Llitera, amb el seu relat “En cap cap cap que Déu deu deu pessetes” que el jurat l’ha descrit com una “Una oda a l'humor grotesc i escatològic que, a través de la metaficció satírica i les referències a la cultura popular, convida a estripar i capgirar els relats hegemònics de la Història”.
La Segona Millor Història d’Aragó ha estat per Maria Juan Albesa, sota el pseudònim MariaJuan, de l’IES Matarraña de Vall de Roures, amb el seu relat “Confidencial”, “per una excel·lent i molt bona història de misteri on també s’ajunta l’amor, la qual manté en tensió al lector i aconsegueix crear una atmosfera d’intriga fins a l’últim moment”.
El Premi a la Millor Història de la Catalunya del Nord ha estat per Maïlys Guerin del Lycée Charles Renouvier de Prades, sota el pseudònim magu, amb el seu relat “La construcció d’una vida”, “per la rellevant creació d'un relat històric que condueix al lector en un apassionant recorregut d'una Hongria assolada i atemorida per una pandèmia combinat amb una narració d'aventures, amor i ambient reial”.
Premis al professorat
Enguany s’ha ampliat el reconeixement al professorat per províncies. El premi al professor/a més motivador de Barcelona ha estat per Sandra Pons del Col·legi l’Ave Maria de Manresa. La professora més motivadora de Girona ha sigut Olga Tribuleix de l’IES de La Jonquera, la professora més motivadora de Lleida ha sigut Ramona Bosch de l’INS Canigó d’Almacelles i el premi a la professora més motivadora de Tarragona ha estat per Elisabeth Reverté Dolz del Col·legi Sagrat Cor d’Amposta.
A l’acte també s’ha volgut premiar la feina del professorat d’Aragó. El premi al professor més motivador d’Aragó ha estat per Germán Ferrer de l’IES La Llitera de Tamarit de Llitera. Finalment, s’ha premiat a la professor/a més motivador d’AMIC-Ficcions, que ha estat per Helena Ruiz Solano de l’Escola La Salut de Sabadell.
Parlaments de l’acte d’entrega de premis
En l’acte ha intervingut Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que s’ha adreçat als alumnes per agrair que “any rere any els participants del concurs AMIC-Ficcions renovin la confiança intergeneracional, ja que aconsegueixen que centenars de joves, que presumptament viuen allunyats de l’escriptura, demostrin que no és veritat i omplin de confiança el futur”.
També l'esdeveniment ha comptat amb el parlament d'Oriol Magrinyà, director de l'Editorial Barcino, un dels projectes de la Fundació Carulla, que ha destacat que "veure aquesta sala plena és una mostra de què hi ha una continuïtat amb la nostra llengua i país que fa que es mantingui viva la nació". A més, ha agraït als professors i professores el compromís que tenen amb els alumnes, que fan que any rere any augmenti la participació del concurs. A més, Ramon Grau, president de l’AMIC, ha agraït a totes les parts que fan possible AMIC-Ficcions. Valorant positivament el nou rècord de participació. Subratllant que la iniciativa aporta "joventut, creativitat, escriptura, lectura, talent i treball en equip, valors que l'AMIC vol preservar i continuar potenciant". Els premis territorials També s’han repartit els premis territorials, que han estat guardonats amb uns auriculars sense fils, i s’han distribuït de la següent forma:
- El Premi Territorial de la Catalunya Central per Laura Pazos Grabauskaite de l’INS Cal Gravat de Manresa pel seu relat “Sota la nit”.
- El Premi Territorial de Terres de l’Ebre per Júlia Benavent i Pellicer del Col·legi Santa Teresa de Mora d’Ebre pel seu relat “Incògnites.
- El Premi Territorial Anoia per Marta Agulló Ferrer de l’INS Alexandre de Riquer de Calaf pel seu relat “Runa i lliris”.
- El Premi Territorial de Lleida per Marta Torres Ruíz de l’INS Canigó d’Almacelles pel seu relat “Imitació de la vida”.
- El Premi Territorial del Vallès Oriental per Miroslava Ornella Alcázar Flores de l’INS Manolo Hugué de Caldes de Montbui amb el seu relat “L’intrínsec de la mirada del mal”.
- El Premi Territorial Barcelonès per Tanit Llucià Aguilar i Roger Morales Marimon del Col·legi Maristes Champagnat de Badalona pel seu relat “Les nits dels perduts”.
- El Premi Territorial Girona per Ainhoa Barceló Peris i Judith Fàbregas Martínez de l’INS Santiago Sobrequés i Vidal de Girona pel seu relat “280 dies per Saturn retrògrad”.
- El Premi Territorial Empordà per Salma Rebroub de l’INS de La Jonquera pel seu relat “Confessions”.
- El Premi Territorial Maresme per Sabrina Fara Marouan de l’INS Bisbe Sivilla de Calella amb el seu relat “L'ànima que perdura dins nostre”.
- El Premi Territorial Baix Llobregat per Aintzane Lara Saura i Victòria Durán Aranda del Col·legi Sant Josep de Sant Boi de Llobregat pel seu relat “Quan torni a sortir el sol”.
- El Premi Territorial Tarragona per Andrea von Esch Sanjuán de l’INS Fontanelles de Les Borges del Camp pel seu relat “Dies clars, cristal·lines nits”.
- El Premi Territorial Vallès Occidental ha tingut tres guanyadors: Un ha estat per Tristán González Gómez, Arnau López Cabero i Gemma Valentín Castellet de l’Escola El Cim de Terrassa amb el seu relat amb l’inici “Com llàgrimes en la pluja”. També, Madrona González Vila, Ariadna Luque Barceló i Biel Tortajada Raurell de l’INS Escola Industrial de Sabadell han rebut el premi amb el seu relat “Si llegeixes això”. Així com, Victor Contreras Aguilera, Ángel Martínez Pérez i Miquel Roche Zurera de l’Escola La Salut de Sabadell, han sigut premiats amb el relat “Tempor”. -
El Premi Territorial d’Osona per Cristina Pla Puigdollers, Trini Plana Vilà i Ivet Solà Bassagaña de Escola Sagrats Cors de Torelló amb el seu relat.
Dades de participació de Ficcions 2021-2022
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la catorzena edició amb una participació rècord de 4.493 alumnes registrats de 284 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.102), País Valencià (793), les Illes Balears (463), Aragó (110) i Catalunya del Nord (25).
De les més de 1.780 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 121 de Catalunya i Catalunya del Nord (181 joves), 41 del País Valencià (64 nois i noies), 33 de les Illes Balears (53 alumnes) i 5 grups d’Aragó (11 alumnes). Organitza AMIC, compromís amb l’educació L’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, representa a més de quatrecentes vuitanta publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa escrita en paper d’1.200.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 d’usuaris únics mensuals. L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.